Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch a acuzat joi Israelul că a folosit muniţii cu fosfor alb în operaţiunile sale militare din Gaza şi Liban, afirmând că utilizarea acestor arme expune civilii la riscul de a suferi răni grave şi pe termen lung, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitată să comenteze acuzaţiile, armata israeliană a declarat că "în prezent nu are cunoştinţă de utilizarea de arme care conţin fosfor alb în Gaza", dar nu a spus nimic despre acuzaţiile organismului de monitorizare a drepturilor omului în legătură cu utilizarea acestora în Liban, menţionează Reuters.

Israelul a bombardat Gaza ca represalii la atacul Hamas asupra oraşelor din sudul Israelului, în care au fost ucise cel puţin 1.300 de persoane săptămâna aceasta. De partea palestiniană, cel puţin 1.500 de oameni ar fi fost ucişi.

În plus, Israelul a ripostat la unele atacuri şi încercări de incursiune ale grupării Hezbollah din Liban.

Human Rights Watch a declarat că a verificat înregistrări video realizate în Liban la 10 octombrie şi în Gaza la 11 octombrie, care arată "multiple explozii aeriene cu fosfor alb, în urma unor tiruri de artilerie efectuate deasupra portului oraşului Gaza şi a două localităţi rurale de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban".

Organizaţia a furnizat linkuri către două videoclipuri postate pe reţelele sociale care ar arăta "proiectile de artilerie cu fosfor alb de 155 mm folosite, aparent ca perdele de fum, ca marcaje sau ca semnalizare". Ambele arată peisaje în apropierea graniţei dintre Israel şi Liban, a menţionat HRW.

Grupul nu a furnizat, în schimb, linkuri către videoclipurile care ar arăta presupusa lor utilizare în Gaza. Canalele de televiziune palestiniene au difuzat în ultimele zile înregistrări video care arată coloane subţiri de fum alb pe cerul din Gaza, despre care spun că ar fi fost provocate de astfel de muniţii.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent relatările grupului pentru apărarea drepturilor omului.

Armata israeliană a declarat în 2013 că elimină treptat muniţiile cu fosfor alb folosite pentru a crea perdele de fum în timpul ofensivei sale din 2008-2009 în Gaza, ceea ce a atras acuzaţii de crime de război din partea mai multor grupuri de apărare a drepturilor. La acea vreme, armata nu a spus dacă va revizui şi utilizarea fosforului alb militar, care este conceput pentru a incinera poziţiile inamice.

Muniţiile cu fosfor alb pot fi folosite în mod legal pe câmpurile de luptă pentru a crea ecrane de fum, a genera iluminare, a marca ţinte sau a arde buncăre şi clădiri. Deoarece are utilizări legale, fosforul alb nu este interzis ca armă chimică în cadrul convenţiilor internaţionale, dar poate provoca arsuri grave şi poate declanşa incendii.

Fosforul alb este considerat o armă incendiară în temeiul Protocolului III al Convenţiei privind interzicerea folosirii anumitor arme convenţionale. Protocolul interzice utilizarea armelor incendiare împotriva ţintelor militare situate printre civili, dar Israelul nu a semnat documentul şi nu este obligat să-i respecte prevederile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.