Referendumul de la sfârşitul acestei săptămâni, în România, supune drepturile minorităţilor capriciilor majorităţii, denunţă organizaţia Human Rights Watch (HRW), care notează că activiştii încurajează alegătorii să boicoteze votul ce ”legitimează ura” şi avertizează că, în cazul în care va fi validată, consultarea va modifica Constituţia pentru a defini căsătoria drept o uniune între ”un bărbat şi o femeie”, o expresie care să o înlocuiască pe cea actuală - nesexistă - de uniune între ”soţi”.
”Cine se bucură de drepturile omului nu trebuie să se decidă prin vot popular”, denunţă directorul programului HRW al lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) Graeme Reid, care apreciază că acest referendum este ”extrem de oportunist şi insidios”.
El argumentează că, în primul rând, acest referendum este ”redundant”, având în vedere că prevederile actuale ale Codului Civil nu permit căsătoria între persoane de acelaşi sex sau parteneriate civile.
”Acest vot nu este decât o încercare abia voalată de a face un ţap ispăşitor dintr-o minoritate vulnerabilă” şi totodată ”o extravaganţă inutilă, având în vedere că costă 20 de milioane de euro, în contextul în care România se confruntă cu grave dificultăţi economice”, apreciază Reid.
Referendumul este, în al doilea rând, ”incompatibil cu calitatea de membru UE, care implică atât beneficii, cât şi obligaţii”, continuă el, subliniind că ”discriminarea pe baza orientării sexuale este interzisă în mod explicit de Articolul 21 al Chartei UE a Drepturilor Fundamantale”.
Curtea Constituţională a recunoscut dreptul la o viaţă de familie cuplurilor de acelaşi sex căsătorite în străinătate, acceptând o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie în cazul din 2018 al lui Adrian Coman şi Clai Hamilton. Curtea europeană a confirmat dreptul cuplurilor de acelaşi sex de a circula liber în UE, inclusiv în jurisdicţiile care nu au recunoscut căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Senatul român a aprobat organizarea referendumului după ce o organizaţie din cadrul societăţii civile, Coaliţia pentru Familie, a depus trei milioane de semnături în acest sens.
Pentru ca rezultatul referendumului să fie validat, este necesar ca la urne să se prezinte 30% din persoanele cu drept de vot.
Organizaţii de apărarea drepturilor omului din România îi îndeamnă pe alegători să boicoteze referendumul,pe care-l denunţă drept ”ilegal” şi ”provocator de discordie”, care nu are alt scop decât să marginalizeze în mod simbolic lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii.
”Încurajăm toţi cetăţenii cu drept de vot să stea acasă în ziua referendumului şi să nu legitimeze o manevră politică de abatere a atenţiei publicului şi de promovare a urii”, a îndemnat Florin Buhuceanu de la Accept.
”Într-o încercare de a restrânge definiţia ”soţilor” şi de a promova familia nucleu drept singura formă de familie legitimă în România, autorităţile ignoră cuplurile de acelaşi sex, familiile cu un singur părinte şi familiile extinse şi riscă să încalce dreptul internaţional şi european”, avertizează HRW.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.