Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a salutat marţi decizia justiţiei franceze de pune capăt interzicerii burkini, apreciind că hotărârile date împotriva acestei ţinute vestimentare alimentează "stigmatizarea" musulmanilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceste decrete nu îmbunătăţesc situaţia în domeniul securităţii; din contră, ele tind să alimenteze intoleranţa religioasă şi stigmatizarea persoanelor de confesiune musulmană din Franţa, în special a femeilor", a anunţat într-un comunicat Biroul Înaltului Comisar Zeid Raad Al Hussein..

"Codurile vestimentare, precum decretele antiburkini, afectează în mod disproporţionat femeile şi fetele şi le subminează autonomia, negându-le aptitudinea de a lua decizii independente cu privire la modul de a se îmbrăca", apreciază Înaltul Comisariat ONU.

Potrivit acestei agenţii ONU, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului, limitarea libertăţii unei persoane de a-şi manifesta religia sau convingerile, inclusiv prin alegerea ţinutei vestimentare, "sunt autorizate doar în circumstanţe foarte limitate, inclusiv pentru protecţia securităţii publice, sănătăţii publice sau moralei".

De asemenea, în virtutea dreptului internaţional al drepturilor omului, măsurile adoptate în numele ordinii publice este necesar să fie adecvate, necesare şi proporţionate, se subliniază în comunicat.

Aproximativ 30 de oraşe de pe litoral, mai ales de pe Coasta de Azur, au interzis vara aceasta costumul de baie musulman integral - sau burkini -, unele considerându-l o provocare în urma atacului islamist de la Nisa, de pe 14 iulie, soldat cu 86 de morţi.

Cea mai înaltă jurisdicţie franceză, Consiliul de Stat, a suspendat vineri una dintre aceste hotărâri municipale şi i-a avertizat pe primari că orice interzicere a burkini este necesar să aibă la bază "riscuri adeverite" la adresa ordinii publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.