Manifestanţi pro-democraţie s-au strâns, duminică, într-un centru comercial din Hong Kong, iar militanţi radicali au vandalizat o staţie de metrou. Autorităţile au reuşit să contracareze o acţiune care urma să se desfăşoare la aeroport, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forumurile de mesagerie folosite de participanţii la mişcarea de protest i-au invitat pe manifestanţi să “testeze” capacitatea de rezistenţă a aeroportului, perturbând legăturile feroviare şi ocupând clădirile. Pentru a evita ca manifestanţii să vină în număr mare şi pentru ca acţiunea să fie un eşec, legăturile feroviare şi rutiere către aeroport au fost reduse şi controlate de poliţişti cu stricteţe.

Aeroportul din Hong Kong a mai fost ţinta manifestanţilor care denunţă, din iunie, încălcarea libertăţilor şi ingerinţa Beijingului în afacerile regiunii semiautonome.

Duminică, în al 16-lea weekend de mobilizare, mii de manifestanţi s-au reunit într-un centru comercial din Sha Tin. Ei au cântat şi au făcut origami. “Chiar dacă suntem foarte obosiţi, nu putem renunţa la drepturile noastre. Vom continua să ieşim dacă mişcarea durează 100 de zile, 200 de zile sau chiar 1000 şi nu obţinem ceea ce vrem”, a declarat pentru AFP o manifestantă.

În centrul comercial situaţia a început să devină tensionată după-amiază, când militanţi radicali,cu chipurile ascunse după măşti, au luat drapelul Chinei de la o clădire guvernamentală aflată alături de mall, l-au călcat în picioare şi l-au aruncat într-un râu.

Militanţii au vandalizat apoi automatele de bilete de la staţia de metrou Sha Tin. Forţele special au intervenit şi au închis staţia.

Înainte de sosirea forţelor de ordine, posturile de televiziune din Hong Kong au difuzat imagini cu un bărbat rănit la faţă care era atacat de manifestanţi.

La intrarea în centrul comercial, militanţii au provocat mai multe pagube.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene după ce manifestanţii au început să arunce către ei cu cărămizi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.