Cel mai cunoscut student activist din Hong Kong, Joshua Wong, a cerut demisia liderului Carrie Lam, după ce a fost eliberat din închisoare, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wong, care a devenit cunoscut cu ocazia protestelor pro-democraţie din 2014, a vorbit cu reporterii după unele dintre cele mai mari proteste din istoria oraşului.

Organizatorii susţin că două milioane de oameni au mărşăluit duminică împotriva unui proiect de lege care permitea extrădarea infractorilor în China.

Proiectul de lege a fost momentan suspendat.

Lam şi-a cerut scuze duminică pentru acest proiect de lege, însă mulţi protestatari au cerut de asemenea demisia ei, temându-se de o influenţă din ce în ce mai mare a Chinei.

Wong, care a primit două condamnări la închisoare separate în 2017 şi 2018 pentru rolul său în „Mişcarea Umbrelelor”, aşa cum au devenit cunoscute protestele din 2014, a fost eliberat luni după ce a primit o sentinţă scurtată la o lună.

„Carrie Lam nu mai este calificată să fie liderul Hong Kong-ului. Ea trebuie să îşi asume vina şi să îşi dea demisia, să fie trasă la răspundere şi să se retragă”, a afirmat el.

Eliberarea sa este aşteptată să mobilizeze din nou protestatarii şi să pună mai multă presiune pe Lam, conform corespondenţilor BBC.

Luni, noi grupuri de protestatari se adunau pe străzile principale din Hong Kong, în apropiere de sediul guvernului. Protestatarii au promis că nu vor renunţa până proiectul de lege nu este anulat cu totul.

Proiectul de lege va permite cereri de extrădare de la autorităţile din China, Taiwan şi Macau pentru suspecţii acuzaţi de infracţiuni precum crima sau violul. Cererile vor fi apoi analizate individual, de la caz la caz.

Susţinătorii proiectului de lege argumentează că există protecţii pentru a preveni ca persoanele persecutate politic sau religios să fie extrădate în China.

Însă criticii susţin că proiectul de lege ar permite ca oamenii din Hong Kong să fie expuşi sistemului judiciar deficitar din China şi erodează independenţa juridică a teritoriului.

Oficialii din Hong Kong au argumentat că tribunalele din Hong Kong vor avea decizia finală pentru a permite extrădarea şi că suspecţii acuzaţi de infracţiuni politice sau religioase nu vor fi extrădaţi.

Un teritoriu chinez autonom, Hong Kong are propriile legi şi are în prezent acorduri de extrădare cu 20 de naţiuni, printre care şi SUA şi Marea Britanie, însă nu şi cu China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.