Preşedinţii francez şi german au subliniat joi ”responsabilitatea eminentă” a celor două ţări în modelarea viitorului unei Uniuni Europene afectate de viitoarea plecare a regatului Unit şi încercată de ispite naţionaliste, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o zi de la declanşarea oficială a procesului ieşirii britanicilor din UE, ”cele două ţări ale noastre sunt esenţiale pentru ca Europa să poattă avansa”, a declarat François Hollande, primindu-l pe Frank-Walter Steinmeier la Palatul Elysée în prima vizită în străinătate a acestuia din urmă în calitate de şef de stat.

”Avem o responsabilitate eminentă, Franţa şi Germania, de a da un curs Europei”, a adăugat preşedintele francez, unul dintre principalii arhitecţi, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, al proiectelor de consolidare a Uniunii.

Franţa şi Germania au ”o aspiraţie comună în a lupta împotriva tuturor formelor de extremism, de întoarcere la naţionalisme care au făcut atât de mult rău Europei şi care pot să altereze şi mai mult pacea în lume”, a continuat el.

”Societăţile noastre sunt traversate de aceleaşi tentaţii sau aceleaşi presiuni, tentaţii care ar putea să fie cea a replierii, cea a reţinerii, şi de asemenea a capcanei naţionalismului”, a subliniat Hollande.

Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că ”guvernele german şi francez sunt pregătite să continue să avanseze mână în mână în vederea construirii viitorului Uniunii Europene”.

”Fie că o vrem sau nu, Germania şi Franţa vor trebui să-şi asume o responsabilitate şi mai mare decât înainte. Lor le va reveni să protejeze procesul de integrare a Uniunii Europene şi să hrănească speranţele europenilor”, a adăugat el.

Preşedintele german şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de ”această fascinaţie faţă de regimuri aurotariste”, în Germania sau Franţa, unde sondajele anunţă trecerea în turul doi al alegerilor prezidenţiale a reprezentantei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.