Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat luni că va vota pentru Emmanuel Macron în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, deoarece „prezenţa extremei-dreapta face ca ţara să se confrunte cu riscuri”, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este vorba despre istoria sa (a Frontului Naţional – n.r.), despre metodele sale, despre legăturile sale cu grupări extremiste peste tot în Europa, dar sunt, în primul rând, consecinţe ale programului său pentru ţara noastră”, a avertizat şeful statului.

 „Puterea de cumpărare a francezilor va fi amputată, dacă Marine Le Pen va câştiga” şi va scoate ţara din Zona Euro, a atras atenţia liderul de la Elysee.

Potrivit lui, mii de locuri de muncă ar putea fi desfiinţate şi se va înregistra „o creştere a preţurilor care îi va lovi pe cei mai fragili”.

Hollande şi-a exprimat şi îngrijorarea faţă de „pericolul izolării Franţei”, în special în Europa.

În faţa ameninţării teroriste, extrema-dreapta ar diviza Franţa şi ar „stigmatiza” o parte dintre cetăţeni, consideră preşedintele. „De aceea, în faţa unui astfel de risc, nu este posibil să tac. Se impune mobilizarea. Eu voi vota cu Emmanuel Macron. El este cel care apără valori care permit unificarea francezilor în această perioadă atât de deosebită”, a subliniat şeful statului.

Din punctul său de vedere, miza celui de-al doilea tur de scrutin este simplă: „Unitatea naţiunii, apartenenţa sa la Europa şi locul său în lume”. „Intenţionez ca şi în aceste ultime zile să apăr principiile de care sunt ataşat şi care îi fac onoarea Franţei”, a conchis el.

Ministerul francez de Interne a publicat luni după-amiază rezultatele finale ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce include şi rezultatul votului din străinătate. Emmanuel Macron a obţinut 24,01% din sufragii, iar Marine Le Pen 21,3% din voturi.

Rata de participare a fost de 77,77%, faţă de 80,42% în 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.