Hipopotamii lui Escobar, nişte erbivore de două tone care trăiesc în libertate în provincia Antioquia, în nordul Columbiei, unde au devenit o atracţie turistică, pot cauza accidente grave, potrivit unor experţi, şi au fost clasaţi drept o specie ”invazivă” de către autorităţile columbiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Africa, hipopotamul este unul dintre cele mai pericloase mamifere pentru om, în timp ce în Columbia cutreieră liber apele fluviului Magdalena, o moştenire a defuntului baron al drogurilor.

Experţi avertizează cu privire la eventuale accidente grave implicând această cea mai mare turmă de hipopotami - aproximativ 160 - din afara Africii.

În urmă cu câteva luni, un hipopotam a intrat în curtea unei şcoli, în apropiere de oraşul Doradal.

”Ne-am refugiat în sălile de clasă”, declară AFP Dunia Arango, o profesoară obişnuită să-şi ţină orele cu zgomotul gutural al acestor mamifere ca fond sonor.

O turmă pare să se fi instalat într-un mic lac situat la aproximativ 20 de metri de şcoală, potrivit unui reprezentant al Autorităţii locale de Mediu (Coronare), David Echeverri.

”Aici se joacă copii. Ei se pot apropia de turmă şi există riscul unei tragedii”, avertizează el.

În spatele său, o familie de trei hipopotami înoată liniştită, cu nasul şi urechile abia ieşind din apă.

”Aici îi vedeţi foarte calmi. Dar comportamentul lor este imprevizibil. Ei pot ataca în orice moment”, subliniază el.

Pablo Escobar şi-a completat, la sfârşitul anilor '80, grădina zoologică a haciendei sale fanteziste, situată la aproximativ 100 de kilometri sud-est de Medellin, cu câţiva hipopotami.

După ce a fost ucis de poliţie, în 1883, animalele au fost lăsate slobode şi s-au reprodus necontrolat într-o regiune străbătură de râuri, bălţi şi mlaştini - un habitat perfect pentru acest mamifer, care stă în apă mare parte a zilei, după care iese seara să pască iarbă.

Autorităţile, care au declarat hipopotamii specie ”invazivă” în 2022, a luat în calcul toate soluţiile împotribva acestora - sterilizarea, transferul în străinătate, vânătoarea.

Sterilizarea - prea costisitoare - a fost abandonată.

Vânătoarea i-a activat pe apărătorii drepturilor animalelor.

În prezent se vorbeşte despre transferul a aproximativ 70 de hipopotami în India şi Mexic.

Impozantele erbivore sunt temute în zonă, dar sunt totodată adorate.

Ele au devenit o atracţie tursitică a mii de vizitatori ai haciendei celui mai celebru traficant de droguri.

Un hipopotam de ipsos tronează în parcul principal din Doradal, unde animalul împodobeşte faţadele multor magazine, iar statuete sunt vândute ca suveniruri mai peste tot.

Un pescar în vârstă de 40 de ani, Alvaro Diaz, îşi propune serviciile în excursii pe Magdalena, pentru observarea animalului.

”Noi îi vedem foarte des. Trăim în pace cu ei”, dă el asigurări.

Alt pescar, John Aristides, în vârstă de 33 de ani, îşi aminteşte ca ieri de o după-amiază din octombrie 2021, când pescuia pe malul unui râu.

”Când mi-am întins mâna, hipopotamul s-a aruncat asupra mea”, povesteşte el.

Animalul i-a smuls braţul stâng şi ”l-a aruncat vreo 20 de metri”.

Pescarul a stat aproape o lună internat la spital.

Acesta este cel cel mai grav incident înregistrat până în prezent, potrivit lui David Echeverri.

”Dacă nu facem nimic, ne aşteaptă mii de hipopotami care se vor plimba” mai peste tot.

Biologi avertizează cu privire la faptul că hipopotamii deplasează fauna locală, mai ales lamantinul, o specie ameninţată.

Crescătorii de animale anunţă, la rândul lor, pagube cauzate de către plimbările nocturne ale acestora.

Cercetători de la Universitatea Naţională - un organism public - estimează că populaţia de hipopotami ar putea atinge 1.000 de exemplare până în 2035.

”Lăsaţi câţiva!”, pledează Dunia Arango, care spune că s-a obişnuit cu ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.