Locuitorii din Herson, oraş-cheie din sudul Ucrainei, îşi făceau joi provizii de alimente şi apă după o noapte de bombardamente ruseşti puternice şi înainte de intrarea în vigoare a unei stări de asediu de 56 de ore, care va începe vineri seara, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii dintre localnici au de gând să rămână în case până la închiderea planificată a oraşului. Dorm cu hainele pe ei şi merg în adăposturi din cauza intensităţii atacurilor ruseşti. Alţii spun că şi-au trimis o parte din familie în afara oraşului şi s-au mutat în locuri mai sigure, cât mai departe de apă, întrucât simt că se pregăteşte  "ceva mare" în următoarele zile, în condiţiile în care forţele ucrainene şi-au intensificat, la rândul lor, bombardamentele asupra poziţiilor ruseşti aflate pe malul celălalt al fluviului.

Violenţele din Herson au crescut semnificativ în această săptămână, 23 de persoane fiind ucise numai miercuri în urma loviturilor ruseşti asupra regiunii, inclusiv un bombardament mortal asupra unui supermarket, atac în care au murit opt persoane.

Există tot mai multe speculaţii cu privire la momentul în care va avea loc contraofensiva ucraineană de primăvară mult aşteptată, despre care oficialii au sugerat că ar putea fi iminentă.

"Locuim în partea de nord a oraşului, cel mai depărtat punct faţă de fluviu. Nu am putut dormi noaptea trecută", a povestit joi dimineaţă Andrii Vanin, un localnic în vârstă de 54 de ani. "Până la ora 1 dimineaţa a fost zgomot mare, multe bombardamente. După ora 1 dimineaţa a fost o pauză şi am încercat să dormim, apoi, la ora 4:30, artileria ucraineană a început să bombardeze poziţiile ruseşti de pe malul stâng”, spune el. ”Ieri a trebuit să ies în afara oraşului. Am condus prin oraş. Eram în apropierea unuia dintre locurile care au fost bombardate. Mă simţeam ca şi cum aş fi mers pe o lamă de ras. Acum nu mai vreau să ies din casă. De mâine seară vom fi supuşi restricţiilor stricte de circulaţie anunţate de autorităţi. Primul lucru este siguranţa, dar presupun că acest lucru are legătură cu contraofensiva”, spune bărbatul. "În momentul de faţă este linişte în cartierul meu. Ieşim să cumpărăm apă potabilă şi pâine. Sunt câteva pieţe mici în apropiere, dar o vom face repede, cam în jumătate de oră, din cauza bombardamentelor", a relatat Andrii Vanin.

Katerina Simonova, care locuieşte în centrul oraşului, avea un bar înainte de război şi acum lucrează la universitatea tehnică. "A fost foarte mult zgomot. Am auzit multe bombardamente. Puternice şi apropiate şi le puteam auzi tot timpul. A fost destul de rău, tot apartamentul se zgâlţâia. Am coborât la subsol pentru o vreme, după ora 22:00”, povesteşte femeia. "Presupun că vor începe din nou astăzi. Acum închid oraşul şi cred că asta înseamnă că urmează ceva mare. Avem suficientă mâncare şi apă şi mi-am trimis părinţii din Herson, aşa că am rămas doar eu şi soţul meu”, spune ea. "Acum, chiar dacă starea de asediu nu începe decât mâine seară, majoritatea oamenilor au decis să rămână acasă. Este foarte înfricoşător să ieşi afară. Dar este foarte înfricoşător şi să stai în casă", mărturiseşte Katerina.

"Ieri a fost o zi grea. Ultimul raport pe care l-am avut a fost că o femeie de 89 de ani a fost ucisă la ora 20:00, dar de atunci nu am mai auzit de nicio victimă", a declarat Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al administraţiei regionale din Herson.

Oficialul spune că starea de asediu, care presupune interzicerea circulaţiei în şi din oraş, este o măsură destinată contracarării "sabotorilor" şi ar permite forţelor armate ucrainene să atace poziţiile ruseşti de pe partea cealaltă a fluviului Nipru. "În primul rând, este o măsură de combatere a sabotorilor, dar, de asemenea, în această perioadă, forţele armate ucrainene pot lovi forţele ruse care bombardează oraşul. Dacă oamenii sunt în case, armata poate lucra liber", a explicat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.