O mare manifestaţie la Ierusalim, care marchează cucerirea estului oraşului de către Israel în războiul din 1967, a degenerat luni în haos, când israelienii de extremă dreapta au devenit agresivi şi s-au confruntat cu palestinieni, compatrioţi israelieni şi jurnalişti, după cum au relatat martori oculari, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul anual „Marşul Drapelului” a adunat mii de oameni care scandau, dansau şi fluturau steaguri israeliene la scurt timp după ce ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, un extremist de dreapta, a vizitat complexul moscheii Al-Aqsa, un focar de tensiuni între israelieni şi palestinieni.

Violenţele au izbucnit după-amiază, în Oraşul Vechi, care este înconjurat de ziduri, când tinerii participanţi la marş au început să hărţuiască puţinii comercianţi palestinieni care nu îşi închiseseră încă tarabele înainte de miting, a declarat un martor Reuters. Manifestanţii, în majoritate tineri israelieni care locuiesc în colonii din Cisiordania ocupată de Israel, au început apoi să-i vizeze pe activiştii israelieni de stânga şi pe jurnaliştii care observau mitingul.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Manifestanţii au scandat sloganuri naţionaliste şi au incitat la violenţă împotriva palestinienilor, strigând: „Moarte arabilor”.

O femeie palestiniană şi jurnalişti au fost scuipaţi de un grup de tineri colonişti, iar poliţia israeliană din apropiere nu a intervenit, a declarat martorul Reuters.

Oficialii poliţiei nu au răspuns la solicitările de comentarii. Până la sfârşitul după-amiezii nu s-au raportat arestări.

Un agent de poliţie prezent la faţa locului a declarat că tinerii manifestanţi israelieni nu au putut fi arestaţi deoarece aveau sub 18 ani.

Moshe, un colonist israelian de 35 de ani din Cisiordania şi susţinător al actualului guvern de dreapta, a traversat un cartier palestinian din Oraşul Vechi cu o puşcă în spate şi fiica pe umeri. A fost o „zi foarte fericită”, deoarece tot Ierusalimul era „sub guvernarea Israelului”, a declarat el, refuzând să-şi dea numele de familie.

Liderul opoziţiei de stânga, Yair Golan, fost comandant adjunct al forţelor armate, a descris imaginile violenţelor din Oraşul Vechi ca fiind „şocante”. El a declarat într-un comunicat: „Nu aşa arată iubirea pentru Ierusalim. Aşa arată ura, rasismul şi intimidarea”.

„Vom menţine Ierusalimul unit, întreg şi sub suveranitatea israeliană”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei şedinţe de cabinet care a avut loc luni dimineaţă în Ierusalimul de Est.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei palestiniene, cu sediul în Cisiordania, a condamnat marşul şi vizita lui Ben Gvir la Al-Aqsa. Războiul în curs al Israelului în Gaza, „incursiunile repetate în complexul moscheii Al-Aqsa şi actele provocatoare, precum arborarea steagului israelian în Ierusalimul ocupat, ameninţă stabilitatea întregii regiuni”, a declarat Nabil Abu Rudeineh într-o declaraţie.

Ciocniri au avut loc pe tot parcursul zilei, când activişti israelieni de stânga au intervenit pentru a-i escorta pe palestinieni şi a-i ţine la distanţă de tinerii evrei israelieni de extremă dreapta care ameninţau trecătorii, au declarat martorii. Jurnaliştii care au acoperit manifestaţia au fost hărţuiţi în repetate rânduri şi, în unele cazuri, agresaţi, a mai declarat martorul Reuters.

MINISTRUL SECURITĂŢII ISRAELIENE, ÎN COMPLEXUL MOSCHEII AL-AQSA

Anterior, ministrul Ben Gvir a vizitat complexul moscheii Al-Aqsa din Oraşul Vechi fortificat, cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului şi de arabi sub numele de Sanctuarul Nobil – al treilea loc sfânt al islamului.

Ben Gvir a declarat într-un videoclip filmat în complex că locul este inundat de evrei. „Astăzi, slavă Domnului, este deja posibil să ne rugăm pe Muntele Templului”, a spus el.

În conformitate cu un acord vechi de zeci de ani, complexul este administrat de un trust islamic iordanian. Evreii, care consideră complexul ca fiind locul a două temple antice, au voie să îl viziteze, dar nu să se roage acolo.

Ben Gvir, a cărui vizită a fost condamnată de Autoritatea Palestiniană şi Iordania, a militat împreună cu alţi membri ai extremei drepte din Israel pentru dreptul evreilor de a se ruga în acest loc.

Marşul Drapelului din acest an a coincis din nou cu războiul din Gaza, care se află acum în cea de-a 20-a lună, şi cu escaladarea operaţiunilor militare israeliene împotriva militanţilor palestinieni din Cisiordania, unde atacurile coloniştilor împotriva locuitorilor palestinieni sunt în creştere.

Marşul alimentează frecvent tensiunile, deoarece evreii ultranaţionalişti se îndreaptă în număr mare către zonele palestiniene ale Ierusalimului de Est, în drumul lor către Zidul de Vest, unul dintre cele mai sacre locuri ale iudaismului, care se învecinează cu complexul moscheei.

Marşul din 2021 a dus la un război scurt între Israel şi gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, care a declanşat actualul război din Gaza cu atacul său din octombrie 2023 asupra comunităţilor din sudul Israelului.

Israelul a capturat Ierusalimul de Est, inclusiv Oraşul Vechi, de la Iordania în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est ca fiind capitala a unui viitor stat al lor care ar include Cisiordania şi Gaza.

Majoritatea ţărilor consideră Ierusalimul de Est teritoriu ocupat şi nu recunosc suveranitatea Israelului asupra acestuia. Israelul consideră Ierusalimul capitala sa eternă şi indivizibilă.

În 2017, preşedintele american Donald Trump a recunoscut întreg Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv în acest oraş. Duminică, ambasadorul american Mike Huckabee, un creştin evanghelic, a felicitat Israelul pentru ceea ce a numit reunificarea oraşului în urmă cu 58 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.