Candidatura republicanului Kevin McCarthy pentru a deveni preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA s-a lovit marţi de împotrivirea unor politicieni din propriul partid, conservatorii de linie dură răzvrătindu-se împotriva sa şi lăsând, după runde de vot, noua majoritate republicană - şi-aşa fragilă - în derută, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De trei ori a încercat Kevin McCarthy, fără succes, să obţină majoritatea de 218 voturi necesară pentru a-i succeda democratei Nancy Pelosi în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a treia funcţie în stat.

A fost pentru prima dată într-un secol când Camera nu reuşeşte să-şi aleagă preşedintele încă de la primul vot.

McCarthy nu a avut suficient sprijin nici în momentul în care votul a intrat într-un al treilea tur, marţi după-amiază, când 20 de republicani - cu unul în plus faţă de rundele precedente - au votat pentru popularul reprezentant conservator Jim Jordan, în încercarea de a-l bloca pe McCarthy, chiar dacă Jordan nu îşi anunţase oficial candidatura. De altfel, acesta a repetat şi după al treilea tur de scrutin că nu-şi doreşte funcţia de speaker al Camerei Reprezentanţilor şi că va face chiar lobby în rândul colegilor reticenţi pentru a-l vota pe McCarthy.

"Rămânem în joc până când vom câştiga... În cele din urmă, votul se va schimba", declarase Kevin McCarthy după al doilea tur de scrutin.

În a treia rundă de scurtin, au fost 202 voturi pentru McCarthy şi 20 de voturi pentru Jordan, după ce republicanul Byron Donalds s-a alăturat celor 19 colegi ai săi care votaseră împotriva lui McCarthy în primele două runde.

Lucrările Camerei Reprezentanţilor au fost suspendate marţi, după ce McCarthy nu a reuşit să obţină suficiente voturi după trei tururi de scrutin, ca să devină preşedinte. În lipsa unui preşedinte, activitatea în Cameră este blocată şi nici măcar nu pot depune jurămândul noii membri aleşi la alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial, desfăşurate la 8 noiembrie.

Numărul record de tururi de scrutin pentru alegerea unui preşedinte al Camerei este de 133, pe o perioadă de două luni, şi s-a întâmplat în anii 1850.

O alegere prelungită a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor ar putea submina speranţele republicanilor de a avansa rapid cu agenda lor, inclusiv cu investigaţiile pe care vor să le deschidă asupra administraţiei şi familiei preşedintelui Joe Biden.

Blocajul lasă Camera în mare parte paralizată şi i-ar putea forţa pe legislatori să ia în considerare un alt candidat. Pe lângă Jordan, liderul majorităţii în exerciţiu, Steve Scalise, a fost văzut ca un posibil candidat.

Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, l-a întrecut pe McCarthy de trei ori în votul de marţi, obţinând 212 voturi, faţă de 203, respectiv 202. Reprezentantul conservator de linie dură Andy Biggs a candidat împotriva lui McCarthy în scrutinul iniţial şi a primit 10 voturi.

Pentru a alege un speaker este nevoie de o majoritate simplă a celor care votează, adică de 218 voturi.

În cel de-al doilea vot, popularul conservator Jordan a încercat să obţină sprijin pentru republicanul californian McCarthy, doar că s-a trezit propus drept candidat de adversarul lui McCarthy, Matt Gaetz din Florida. "Trebuie să ne mobilizăm în jurul lui", spusese Jordan într-un discurs pasionat rostit în plenul Camerei. "Cred că Kevin McCarthy este omul potrivit pentru a ne conduce", a încercat el să-şi convingă colegii. Jordan, în vârstă de 58 de ani, este un aliat ferm al fostului preşedinte Donald Trump şi cofondator al grupului conservator House Freedom Caucus.

Deşi a fost nominalizat marţi ca rival al lui McCarthy, el a votat de trei ori pentru acesta. Jordan se pregăteşte să supervizeze ancheta Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor asupra Departamentului de Justiţie şi a FBI sub conducerea lui Biden.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Eşec pentru republicanul Kevin McCarthy de a fi ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.