Hamas a difuzat o înregistrare video în care trei femei israeliene ţinute ostatice de gruparea teroristă în Fâşia Gaza îi face reproşuri premierului Benjamin Netanyahu, cerându-i să obţină eliberarea lor şi acuzându-l că nu a reuşit să împiedice atacul grupării teroriste din 7 octombrie, relatează The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tatăl ostaticei de origine română care vorbeşte în videoclipul Hamas spune că este "uşurat să o vadă în viaţă". Femeia ia medicamente şi are nevoie de ele zilnic

UPDATE: Ynetnews are detalii suplimentare despre cele trei femei răpite.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Daniela Aloni, în vârstă de 45 de ani, din Yavne, este cea care vorbeşte în videoclip şi, potrivit televiziunilor Antena 3 şi Digi24, ar avea origini româneşti, tatăl ei, născut în România, având dublă cetăţenie, română şi israeliană. Ea se afla în vizită la sora ei, în kibbutzul Nir Oz, împreună cu fiica ei de 5 ani, Emilia, când a avut loc atacul Hamas. Potrivit Ynet, în mesajele pe care le-a trimis unui prieten din camera de siguranţă a casei, ea a descris atacatorii ca fiind "peste tot în casă, dând foc şi trăgând". Alte relatări sugerează, de asemenea, că şi alţi membri ai familiei ei, familia Konios, au fost răpiţi şi duşi în Gaza. Jerusalem Post scrie că Aloni a fost răpită din Nir Oz împreună cu fiica, sora, cumnatul şi cele două nepoate gemene ale sale.

Yelena Trofimov (alte surse îi scriu numele Tropanov sau Trupanov) deţine un paşaport rusesc. Soţul ei, Vitali Trofimov, a fost ucis de teroriştii Hamas în masacrul din 7 octombrie şi urmează să fie înmormântat marţi. Fiul lor, Saşa Trofimov, şi prietena sa, Sapir Cohen, au fost răpiţi la Nir Oz când se aflau în vizită cu părinţii săi.

Cea de-a treia femeie este Rimon Buchshtab, în vârstă de 36 de ani, din kibbutzul Nirim, care a fost răpită împreună cu soţul ei, Yogev. Contactul cu ei a fost pierdut în orele dimineţii, iar când părinţii lui Yogev au reuşit să ajungă la apartamentul lor, l-au găsit ciuruit de gloanţe, dar golit de locatari, inclusiv de cei cinci câini şi trei pisici.

UPDATE: Cele trei femei sunt identificate de premierul israelian într-o declaraţie publicată pe Telegram, scrie Le Monde. 

"Gândurile mele se îndreaptă către Yelena Trupanov, Danielle Aloni şi Rimon Kirsht, care au fost răpite de Hamas, care comite crime de război (...). Inimile noastre sunt alături de voi şi de toţi ceilalţi care au fost răpiţi", a adăugat el în comunicat.

UPDATEPremierul Netanyahu a catalogat actul drept o "campanie crudă de război psihologic a Hamas-ISIS", relatează ynetnews.com.

Adresându-se ostaticilor, el a spus: "Vă îmbrăţişez. Inimile noastre sunt cu toţi captivii. Facem totul pentru a-i aduce pe toţi înapoi acasă".

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Identitatea celor trei femei, a căror declaraţie a fost aproape sigur dictată de răpitorii lor, nu este imediat clară, menţionează The Times of Israel.

În timp ce armata israeliană îşi intensifică operaţiunea în Fâşia Gaza, Hamas recurge la manipulare psihologică pentru a semăna dezbinare şi a slăbi hotărârea israelienilor, notează site-ul citat. În acelaşi timp, Hamas se foloseşte de negocierile pentru eliberarea celor aproximativ 240 de ostatici pe care îi deţine pentru a câştiga timp şi resurse pentru campania sa militară, comentează The Times of Israel.

În înregistrarea video, cele trei femei israeliene răpite se adresează premierului Benjamin Netanyahu, acuzându-l cu furie pentru "dezastrul din 7 octombrie".

Descrierea videoclipului furnizată de Hamas sună astfel: "Câteva prizoniere sioniste deţinute de Al-Qassam trimit un mesaj lui Netanyahu şi guvernului sionist", notează Jerusalem Post.

"Bună ziua Bibi Netanyahu", începe să vorbească femeia care stă în mijloc. "Suntem în captivitatea Hamas deja de 23 de zile. Ieri a avut loc o conferinţă de presă cu familiile ostaticilor. Ştim că ar fi trebuit să existe o încetare a focului. Trebuia să ne eliberaţi pe toţi. V-aţi luat angajamentul de a ne elibera pe toţi. În loc de asta, noi suntem pedepsiţi pentru neglijenţa voastră politică naţională - din cauza acelei greşeli, a voastre, din 7 octombrie. Pentru că nu a fost niciun militar acolo. Nu a venit nimeni. Nimeni nu ne-a auzit", spune femeia.

În videoclip, femeia subliniază, de asemenea, că ea şi celelalte femei sunt cetăţeni nevinovaţi care plătesc impozite şi totuşi se află în captivitate. "Suntem cetăţeni nevinovaţi. Cetăţeni care plătesc taxe statului Israel. Voi vreţi să ne ucideţi pe toate. Vreţi să ne ucideţi pe toţi folosind IDF (armata israeliană - n.r.)... Nu este suficient că au fost ucişi cetăţeni israelieni", continuă ea, înainte de a cere eliberarea tuturor deţinuţilor palestinieni în schimbul lor, aşa cum cere, de fapt, Hamas.

"Lăsaţi-ne să plecăm. Lăsaţi-ne să plecăm acum. Lăsaţi-i pe cetăţenii lor să plece, lăsaţi-i pe deţinuţii lor să plece. Eliberaţi-ne! Eliberaţi-ne pe toţi.! Lăsaţi-ne să ne întoarcem la familiile noastre acum!" - insistă femeia pe un tot din ce în ce mai ridicat.

La finalul videoclipului, femeia strigă "ACUM!" de mai multe ori.

În urmă cu mai bine de o săptămână, Hamas a publicat un videoclip cu o altă tânără, Mia Schem, care a fost capturată de Hamas. La începutul înregistrării video, aceasta pare să primească tratament medical, iar după aceea este filmată vorbind direct către cameră şi afirmând: "Am fost grav rănită la mână, m-au dus în Gaza şi m-au tratat timp de trei ore. Au grijă de mine, mă tratează bine şi îmi dau medicamente - totul este în regulă. Vă cer să mă aduceţi acasă cât mai repede posibil, la părinţii mei, la fraţii mei. Vă rog să ne scoateţi de aici cât mai repede posibil".

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat pentru NBC News la 17 octombrie că gruparea teroristă ar fi dispusă să elibereze toţi ostaticii civili într-o oră, dacă IDF îşi opreşte loviturile asupra Fâşiei Gaza. Oficialul a adăugat că soldaţii IDF reţinuţi de Hamas ar fi eliberaţi doar dacă toţi palestinienii reţinuţi de Israel ar fi eliberaţi, reaminteşte Jerusalem Post.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.