Gruparea Hamas, aflată la putere în Gaza, a declarat că Israelul a refuzat să primească şapte femei şi copii ostatici şi trupurile altor trei persoane despre care militanţii au declarat că au fost ucişi în timpul bombardamentelor israeliene asupra enclavei, în schimbul unei prelungiri temporare a armistiţiului de joi, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest lucru se întâmplă în pofida confirmării prin intermediul mediatorilor că acest grup este tot ce are mişcarea (Hamas) în ceea ce priveşte deţinuţii din categoria convenită", a precizat Hamas într-un comunicat.               

Nu a existat niciun comentariu din partea Israelului.               

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas ar urma să expire la ora 7.00 dimineaţa (05.00 GMT). 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit la Tel Aviv joi dimineaţa devreme, aceasta fiind a treia sa călătorie în regiune de la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, şi urmează să se întâlnească cu liderii israelieni pentru a discuta despre prelungirea armistiţiului temporar şi despre creşterea ajutorului umanitar în Gaza.

"Privind la următoarele două zile, ne vom concentra pe... a face tot ce putem pentru a prelungi pauza, astfel încât să continuăm să scoatem mai mulţi ostatici şi să aducem mai multă asistenţă umanitară", a declarat Blinken la o oprire la Bruxelles.

Citând oficiali israelieni, presa israeliană a relatat că armata va relua atacurile asupra Gaza la ora 7.00 a.m. (05.00 GMT) dacă guvernul nu va primi până la acea oră o listă de ostatici care să fie eliberaţi şi care să îndeplinească criteriile sale.

Potrivit rapoartelor, Israelul cere ca cel puţin 10 ostatici să fie eliberaţi joi, cu prioritate femei şi copii.

Aripa armată a Hamas le-a transmis luptătorilor săi din Fâşia Gaza să fie pregătiţi să reia luptele cu Israelul dacă armistiţiul temporar nu va fi reînnoit.

"Brigăzile Al-Qassam le cer forţelor sale active să menţină un nivel ridicat de pregătire de luptă în ultimele ore ale armistiţiului", a precizat gruparea militantă într-un comunicat.

Luptătorii ar trebui "să rămână pe această poziţie până când nu va fi emisă o declaraţie oficială care să confirme prelungirea armistiţiului", se arată în comunicat.

Doi oficiali palestinieni au declarat anterior pentru Reuters că discuţiile continuă cu privire la o posibilă prelungire a armistiţiului, dar că nu s-a ajuns încă la un acord.

Un oficial palestinian a declarat că negociatorii încercau să stabilească dacă bărbaţii israelieni vor fi eliberaţi în condiţii diferite faţă de schimbul de trei deţinuţi palestinieni pentru fiecare ostatic israelian care s-a aplicat femeilor şi copiilor.

Hamas a eliberat alţi 16 ostatici miercuri, în ultima zi a unei prelungiri de două zile a armistiţiului. Serviciul penitenciar israelian a declarat că a eliberat alţi 30 de palestinieni din închisorile sale, în cadrul celei de-a şasea runde de schimburi. Schimburile reprezintă o componentă esenţială a acordului, care a fost stabilit iniţial la patru zile.

Armistiţiul de şase zile a adus primul răgaz în Gaza din ultimele şapte săptămâni. În acest timp, Israelul a bombardat teritoriul ca răspuns la ravagiile comise de atacatorii Hamas la 7 octombrie, când, potrivit Israelului, aceştia au ucis 1 200 de persoane şi au luat 240 de ostatici.

Israelul a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza. Autorităţile sanitare din Gaza spun că bombardamentele israeliene au ucis până acum peste 15.000 de palestinieni.

Preşedintele american Joe Biden s-a arătat hotărât să obţină eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas, după ce americanca Liat Beinin a fost eliberată miercuri, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Statele Unite îndeamnă Israelul să restrângă zona de luptă şi să clarifice unde se pot pune în siguranţă civilii palestinieni în timpul oricărei operaţiuni israeliene în sudul Fâşiei Gaza, au declarat miercuri oficiali americani, pentru a preveni repetarea numărului masiv de morţi în urma atacurilor israeliene din nordul Fâşiei Gaza.

Nouăzeci şi şapte de ostatici au fost eliberaţi de la începutul armistiţiului, potrivit unui bilanţ al Reuters. Armata israeliană afirmă că 145 de ostatici au rămas în Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.