Hackeri străini au accesat bazele de date electorale din statele americane Arizona şi Illinois şi au sustras datele a sute de mii de alegători, au anunţat luni FBI şi Yahoo, citaţi de CBS News

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia Federală americană a transmis pe 18 august o alertă destinată oficialilor care se ocupă de organizarea alegerilor privind atacurile cibernetice din cele două state, care sunt în curs de investigare. Cel puţin unul dintre site-urile vizate a fost compromis.

Potrivit unei surse din FBI citate sub acoperirea anonimatului de Reuters, autorităţile verifică în prezent dacă au fost vizate şi alte state.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Atacul a fost anunţat prima data de Yahoo, care nu a identificat statele vizate, potrivit CBS News.

În Arizona, incidentul pare să fi fost limitat, însă în Illinois, hackerii au avut success. Consilierul general din Comisia Electorală din Illinois Ken Munzel a declarat că statul a fost nevoit să închidă sistemul timp de 10 zile, la sfârşitul lunii iulie, şi că au fost accesate datele a până la 200.000 de alegători.

Potrivit lui Menzel, agenţi FBI au confirmat că în spatele atacului se află hackeri străni, dar nu a menţionat ţara de unde ar fi originari aceştia.

Accesarea informaţiilor din baza de date a alegătorilor, dintre care o mare parte sunt publice, nu sugerează, în mod neapărat, un efort de manipulare a votului. Atunci când se înregistrează, alegătorii completează un formular pe care îşi scriu numele, adresele, numărul permisului de conducere sau alte date de identificare şi afilierea politică, explică Reuters.

Însă oficiali din serviciile americane de informaţii sunt tot mai îngrijoraţi că hackeri sponsorizaţi de Rusia sau de alte ţări ar putea încerca să perturbe alegerile prezidenţiale. În aceste condiţii, secretarul pentru securitate internă a oferit ajutor federal statelor pentru a asigura securitatea sistemelor informatice.

În iunie, hackeri, aparent ruşi, au spart conturile de e-mail ale Comitetului Naţional Democrat şi au publicat o serie de e-mailuri controversate, care demonstrează că elita democrată l-a defavorizat în timpul alegerilor primare pe Bernie Sanders.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.