Guvernul yemenit se declară pregătit să reia negocieri de pace cu rebelii huthi în Yemen, o ţară devastată de război, în care peste şapte milioane de copii se confruntă cu un risc grav de foamete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Republica Yemen salută toate eforturile în vederea restabilirii păcii”, a anunţat Guvernul joi, într-un comunicat publicat de agenţia Saba, în contextul în care ONU îi îndeamnă pe beligeranţi să se aşeze la masa negocierilor într-o lună.

Guvernul - cu sediul la Aden, în sudul ţării - este ”pregătit să deschidă imediat negocieri cu privire la un proces vizând să construiască încrederea, în principal prin eliberarea tuturor deţinuţilor, dar şi a celor care au fost răpiţi sau victime ale unor dispariţii forţate”.

Aceste declaraţii apar în contextul în care Statele Unite au ridicat tonul, marţi, şi au reclamat să înceteze ”imediat” ostilităţile în Yemen, unde o coaliţie regională condusă de Arabia Saudită luptă din 2015, alăruti de Guvern, împotriva rebelilor huthi, susţinuţi de Iran.

Riadul - care este vizat cu regularitate de critici din cauza intervenţiei sale în Yemen - este supus unor presiuni internaţionale fără precedent după asasinarea, la începutul lui octombrie, în consulatul saudit de la Istanbul, a jurnalistului Jamal Khashoggi, un critic al puterii saudite.

Impactul Războiului din Yemen afectează mai ales copiii - care reprezintă ”peste jumătate” din cele 14 milioane de yemeniţi care suferă de insecuritate alimentară, a declarat miercuri pentru AFP Geert Cappelaere, directorul regional al Fondului ONU pentru Copii (UNICEF).

Deja ”1,8 milioane de copii în vârstă de până în cinci ani sunt afectaţi de o malnutriţie acută, iar 400.000 de copii sunt atinşi de o malnutriţie extrem de acută”, a precizat el.

”INSUFICIENT”

Cappelaere a salutat apelurile recente la reluarea negocierilor de pace, însă a subliniat că ”oprirea războiului” ”nu va fi suficientă”.

”Lucrul de care avem nevoie este să punem capăt războiului, dar şi de instaurarea unui mecanism guvernamental care să se concentreze asupra oamenilor şi copiilor”, a adăugat el.

Potrivit reprezentantului ONU, conflictul ”exacerbează o situaţie deja rea, din cauza anilor de subdezvolare” în această ţară - cea mai săracă din Peninsula Arabică.

Experţi în securitate alimentară încearcă, în prezent, să stabilească dacă se poate declara foametea în Yemen, potrivit ONG-ului cu activitate în domeniul solidarităţii Care International.

”Declararea foametei ar însemna că membrii comunităţii internaţionale au eşuat deja (să ajute) poporul din Yemen”, a declarat Jolien Veldwijk, o asistentă a conducerii Care Yémen.

”Două dintre pragurile necesare în vederea declarării unei foamete - nivelul mortalităţii şi niveluri grave de malnutriţie - sunt indicatori întârziaţi, adică, în momentul în care vor fi depăşite, oamenii vor fi deja pe cale să moară”, a precizat ea.

Peste 6.000 de copii au fost ucişi sau răniţi din 2015 în Yemen, potrivit Unicef. ”Este vorba despre date pe care le-am putut verifica, însă putem să spunem, fără să  riscăm să ne înţelăm, că numărul lor este, în realitate, mult mai mare”, a mai declarat pentru AFP Geert Cappelaere.

EŞECURI REPETATE

În martie 2015, coaliţia sub conducerea saudiită a intervenit militar în Yemen, în susţinerea forţelor proguvernamentale ale preşedintelui Abd Rabo Mansour Hadi,, după ce rebelii huthi, susţinuţi de Iran, au cucerit capitala Sanaa.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise de la începutul acestui conflict, care riscă să continue.

Unele organizaţii de apărarea drepturilor omului estimează că acest conflict s-a soldat cu 50.000 de morţi. El a provocat ”cea mai gravă criză umanitară din lume”, potrivit ONU.

În septembrie, etnicii huthi au refuzat să se prezinte la Geneva, pentrua participa la negocieri de pace, acuzând ONU că nu le garantează puterea la întoarcerea la Sanaa, capitala asupra căreia deţin controlul.

Negocieri au eşuat în 2016, după 108 zile de discuţii în Kuwait.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo şi secretarul Apărării americane Jim Mattis au cerut marţi încetarea raidurilor aeriene, recunoscând astfel - în mod implicit - implicarea coaliţiei militare conduse de Riad în bombardarea civililor.

Într-un raport publicat în august, un grup de experţi de la ONU a conchis că toate părţile probabil au comis ”crime de război” în Yemen, dar că atacurile aeriene ale coaliţiei conduse de Riad au cauzat ”cele mai multe victime civile directe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.