Guvernul american a anunţat că urmează să plătească 88 de milioane de dolari atât familiilor a nouă afroamericani ucişi de către un adept al supremaţiei abilor într-o biserică din Charleston, în 2015, cât şi supravieţuitorilor acestei drame, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În schimbul acestei sume, aceste victime urmează să renunţe la procese intentate poliţiei federale (FBI) cu privire la ”neglijenţe” care i-au permis atacatorului Dylann Roof să cumpere o armă, având în vedere, acuză victimele, că o verificare a antecedentelor acestuia ar fi trebuit să blocheze tranzacţia.

Acest atac armat ”este o crimă oribilă, motivată de ură, care a cauzat suferinţe de necalculat familiilor victimelor şi supravieţuitorilor”, a anunţat joi, într-un comunicat, ministrul Justiţiei Merrick Garland după ce a finalizat acest acord cu reprezentanţi ai victimelor.

”Optzeci şi opt de milioane (de dolari) este una dintre cele mai mari sume alocate unui dosar privind drepturile civice din istoria Statelor Unite”, a subliniat, într-o conferinţă de presă, avocatul acestora, Bakari Sellers.

Suma urmează să fie împărţită între cei cinci supravieţuitori ai atacului - câte cinci milioane de dolari fiecare - şi apropiaţii celor nouă persoane ucise - o sumă cuprinsă între şase şi 7,5 milioane de dolari pentru fiecare mort.

Dylann Roof, în vârstă de 21 de ani atunci, a deschis focul de 77 de ori, la 17 iunie 2015, într-o biserică metodistă din Charleston, ciuruind nouă credincioşi de culoare care îl primiseră la catehism.

Animat de un rasism visceral, el a planificat masacrul timp de şase luni.

Acest atac armat a marcat cu atât mai mult opinia publică, cu cât a însângerat un loc simbolic al luptei împotriva sclaviei.

Emanuel African Methodist Episcopal Church cuprinde cea mai veche comunitate de culoare din acest oraş istoric al epocii plantaţiilor, situat în sud-estul Statelor Unte.

Tânărul extremist a fost condamnat în 2017 la pedeapsa cu moartea, fără să-şi fi exprimat regretul şi fără să ceară scuze.

Condamnarea sa la moarte a fost confirmată în apel în această vară.

Între victimele sale se află pastorul parohiei, Clementa Pinckney, o figură importantă a comunităţii locale de culoare şi ales democrat în Senatul local al South Carolina.

Elogiul funebru al lui Clementa Pinckney a fost susţinut de către fostul preşedinte Barack Obama.

Fiica mai mare a lui Clementa Pinckney, Eliana, a mulţumit joi Guvernului democratului Joe Biden pentru acordul încheiat.

”Nicio sumă de bani nu-mi va înlocui niciodată tatăl”, a declarat ea presei. Însă ”este important pentru mine să văd că Guvernul recunoaşte existenţa rasismului în ţară (...) şi problema armelor de foc şi că încearcă să corecteze o greşeală”.

Potrivit plângerii victimelor, Dylann Roof a fost arestat în posesia unor droguri cu câteva luni înainte de atacul armat, iar dacă verificarea antecedentelor acestuia ar fi fost bine efectuată, acest lucru ar fi trebuit să-l împiedice să cumpere pistolul semiautomat cu care a comis măcelul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.