Guvernul spaniol a recunoscut luni puterile preşedintelui ales al Cataloniei Quim Torra, însă refuză să valideze alcătuirea Executivului regional, prelungind de facto tutela Madridului în regiune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Quim Torra, ales lunea trecută preşedinte al Generalitat, a anunţat sâmbătă alcătuirea Cabinetului său, din care fac parte patru persoane aflate în detenţie provizorie sau în exil la Bruxelles.

Guvernul lui Mariano Rajoy, care a plasat Catlonia sub tutelă după proclamarea independenţei, pe 27 octombrie, şi-a exprimat indignarea faţă de liderii respectivi şi a denunţat o provocare.

În virtutea legislaţiei de urgenţă care defineşte condiţiile plasării sub tutelă a Cataloniei, administrarea directă a regiunii de către Madrid va fi ridicată doar după formarea şi validarea unui Executiv local.

Mariano Rajoy şi-a exprimat luni speranţa ca regiunea Catalonia să prezinte rapid un Guvern regional viabil şi pregătit de un dialog ”serios” cu Madridul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.