Guvernul spaniol analizează sursa unei campanii de dezinformare care a ţintit regiunea Catalonia, o acţiune în care sunt suspectate că ar fi implicate Rusia şi Venezuela, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul spaniol al Apărării Maria Dolores de Cospedal, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Multe dintre acţiuni provin de pe teritoriul rus”, dar nu este posibil să se determine sursa exactă a acestora, a declarat Maria Dolores de Cospedal.

Unele dintre aceste acţiuni sunt ”repetate de pe teritoriul Venezuelei”, a adăguat ea.

Ministrul a refuzat să spună ce impact ar putea să aibă această campanie de dezinformare asupra alegerilor regionale anticipate de la 21 decembrie convocate de Madrid în Catalonia sau cât de amplă este campania ştirilor false.

Ea a subliniat că numărul ştirilor false despre Catalonia ”se schimbă zilnic. Numărul nu poate fi specificat”.

Ministrul spaniol de Externe Alfonso Dastis i-a informat pe omologii săi din UE cu privire la un amestec cibernetic de pe teritoriul Rusiei, dar şi din alte părţi, în răspândirea unor dezinformări despre efortul de independenţă din regiunea Catalonia, în nord-estul ţării.

Alfonso Dastis a subliniat că date arată un trafic de Internet în Catalonia al unor reţele media ”în Rusia şi în alte ţări” după referendumul de autodeterminare interzis de la 1 octombrie.

Evicând o întâlnire recentă, la Londra, între fondatorul WikiLeaks Julian Assange şi o personalitate catalană separatistă de prim rang, Dastis a apreciat că există indicii că Assange şi alţii ”încearcă să se amestece şi să manupuleze” în plină criză catalană.

Autorităţile spaniole au apreciat, săptămâna trecută, că aceste indicii nu arată neapărat că Guvernul rus este implicat.

Guvernul spaniol nu a prezentat probe cucare să-şi susţină acuzaţiile de amestec.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.