Guvernul de la Chişinău, prin Ministerul său de Externe, consideră „provocatoare” declaraţia transmisă vineri de Ministerul de Externe de la Moscova, care ameninţă cu o intervenţie în Transnistria în cazul ar considera că trupele sale de acolo ar fi în pericol în urma unei „invazii” ucrainene. Autorităţile Republicii Moldova avertizează că astfel de declaraţii sunt nefondate şi sunt făcute pentru a manipula opinia publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mesajele lansate în ultimele zile în spaţiul public de către autorităţile Federaţiei Ruse privind presupusele provocări din partea forţelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului”, precizează într-un comunicat Ministerul de Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău.

„Autorităţile Republicii Moldova au dezminţit aceste declaraţii drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situaţia de securitate în regiune este stabilă”, asigură ministerul condus de Nicu Popescu.

În contextul în care Moscova se teme de un atac asupra trupelor şi muniţiilor pe care le are în Transnistria, Chişinăul reiterează „necesitatea retragerii necondiţionate şi transparente a forţelor militare ruse şi a stocurilor de muniţii din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Moscova şi-a luat angajamentul la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată la nivel internaţional nu a fost pusă niciodată în practică.

„Reiterăm poziţia autorităţilor moldoveneşti privind reglementarea exclusiv paşnică a conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internaţional”, adaugă executivul de la Chişinău.

„În acest context, considerăm drept provocatoare declaraţia de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse şi reiterăm necesitatea retragerii necondiţionate şi transparente a forţelor militare ruse şi stocurilor de muniţii din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, conchide comunicatul MAEIE.

CITEȘTE ȘI Un adjunct al lui Lavrov acuză Occidentul că „a dat instrucţiuni” Chişinăului să întrerupă dialogul cu Tiraspolul

Rusia a avertizat vineri Occidentul că va considera drept atac la adresa sa orice acţiune care ar ameninţa forţele de menţinere a păcii pe care le are în Transnistria, la o zi după ce Moscova acuzase Ucraina că a desfăşurat trupe în apropierea graniţei cu regiunea şi că are de gând să întreprindă o acţiune provocatoare.

CITEȘTE ȘI Rusia ameninţă cu o intervenţie militară. Moscova avertizează că orice ameninţare la adresa soldaţilor săi din Transnistria va fi considerată un atac împotriva Federaţiei Ruse / Reacţia Chişinăului

Avertismentul vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari din Moldova cu privire la o posibilă ameninţare rusă la adresa propriei independenţe, după ce Moscova s-a arătat în repetate rânduri deranjată de orientarea prooccidentală a ţării şi a acuzat Occidentul că o transformă „într-o nouă Ucraina”. Preşedinta Maia Sandu a confirmat luna aceasta că autorităţile au descoperit un complot care viza o lovitură de stat, după ce primul care a vorbit public despre acest lucru a fost preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Joi, Rusia a acuzat Kievul că plănuieşte să invadeze Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, dar Ministerul moldovean al Apărării a respins afirmaţiile Rusiei cu privire la o mişcare a trupelor ucrainene în acest sens.

CITEȘTE ȘI Oficial din Ministerul Apărării de la Chişinău: Declaraţiile Moscovei despre presupuse provocări ale Ucrainei în Transnistria sunt mai degrabă un element de operaţiune psihologică

Kievul nu a răspuns deocamdată la ultimele afirmaţii ale Rusiei privind o consolidare a trupelor ucrainene în apropierea Transnistriei, dar săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „evident” că ţara sa nu este singura intrată în vizorul Moscovei, iar Kremlinul se gândeşte la modalităţi de a „sugruma” Moldova.

CITEȘTE ȘI Reacţia Chişinăului, după ce Putin a anulat decretul care stabilea principiile de politică externă inclusiv în privinţa Republicii Moldova: Vom continua să cerem retragerea trupelor ruse

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.