Guvernul Republicii Moldova a aprobat marţi o Hotărâre prin care cere reinstaurarea stării de urgenţă şi, în baza acesteia, Executivul va propune în cel mai scurt timp Parlamentului să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, transmite Deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Starea de urgenţă nu prevede închiderea economică a R. Moldova iar măsurile aplicate vor fi corespunzătoare comportamentului cetăţenilor. Ţinând cont de caracterul Guvernului în exerciţiu, nu putem indica termenul maxim al stării de urgenţă, acest termen fiind lăsat în dependenţă de evoluţia pandemică ulterioară”, a declarat ministrul Justiţiei Fadei Nagacevschi.

În urmă cu un an, pe 17 martie, Parlamentul a votat declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul R.Moldova pentru o perioadă de 60 de zile.

Potrivit documentului de atunci, pe perioada stării de urgenţă Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova era responsabilă de emiterea dispoziţiilor în vederea punerii în executare a mai multor măsuri, cum ar fi: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară; instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării; introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitare obligatorii; stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile.

Conform Deschide.md, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat marţi că PSRM şi Partidul „ŞOR” ar intenţiona să voteze în cadrul şedinţei Parlamentului de joi, 1 aprilie, instituirea stării de urgenţă pentru următoarele 60 de zile. 

El a susţinut că socialiştii şi Dodon conştientizează că la Curtea Constituţională va fi dată o decizie favorabilă Maiei Sandu la solicitarea privind constatarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului, motiv pentru care au decis să nu aştepte hotărârea Curţii şi să declare stare de urgenţă,.consecinţa fiind împuterniciri suplimentare pentru Guvernul demisionar, dar şi blocarea alegerilor, pentru că în perioada stării de urgenţă nu pot avea loc alegeri pentru autorităţile publice centrale şi locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.