Vicepremierul polonez Jacek Sasin a recunoscut luni că va fi dificil să se organizeze alegeri prezidenţiale la 10 mai, data prevăzută, şi a evocat o amânare a scrutinului la 17 sau 23 mai, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS, naţionalist şi conservator, la putere) încearcă să menţină cu orice preţ alegerile, în pofida crizei sanitare covid-19 şi a propus o modificare a Codului Electoral care să permită organizarea alegerilor prin corespondenţă.

Însă proiectul de lege care autorizează acest vot nu a fost încă adoptat de Senat, iar sondajele arată că mai puţin de 30% dintre polonezi spun că se duc la urne la 10 mai.

”La 10 mai va fi dificil”, a declarat Jacek Sasin la postul de radio privat Zet.

”Cu mai puţin de o săptămână înainte de alegeri, polonezii nu ştiu dacă se vor duce la vot. Opoziţia şi Senatul sunt vinovate de această stare de fapt”, a acuzat el.

Opoziţia poloneză, organizaţii de apărarea drepturilor omului şi Uniunea Europeană (UE) consideră că organizarea unor alegeri în condiţiile stabilite de către guvern nu îndeplineşte garanţiile de echitate şi transparenţă şi ar slăbi democraţia în Polonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.