Germania a făcut încă un pas către legalizarea consumului canabisului în scopuri recreative prin adoptarea miercuri, într-o şedinţă de Guvern, a unui proiect de lege controversat care încadrează cumpărarea şi cultivarea acestei plante psihoactive, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul - care urmează să fie supus votului Parlamentului în următoarele luni - este prezentat de către ministrul german al Sănătăţii Karl Lauterbach drept ”cea mai bună tentativă de legalizare a canabisului” dintre dispoziţiile aflate în vigoare în alte ţări.

Este vorba despre ”trei probleme până acum nerezolvate: consumul tot mai mare de canabis mai ales în rândul tinerilor, creşterea infracţionalităţii legate de droguri şi o piaţă neagră importantă”, declară el într-o conferinţă de presă la Berlin.

Potrivit noilor reglementări, va fi posibil ca - începând de la vârsta de 18 ani - să se poată cumpăra şi deţine până la 25 de grane de canabis şi să se cultive până la trei plante de canabis pentru uz propriu.

Germania se va dota astfel cu una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa - urmând exemplul Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul recreativ în 2021 şi, respectiv, 2023.

În Olanda, una dintre ţările pioniere ale legalizării prin celebrele sale ”coffee shops”, deţinerea în vederea consumului personal nu este urmărită oenal până la 30 de grame.

”CANABIS SOCIAL CLUBS”

Coaliţia social-democratului Olaf Scholz cu Verzii şi Partidul Liberal (FDP) a făcut din această legalizare controlată unul dintre proiectele-far ale mandatului său, însă a fost nevoită să-şi ”îndulcească” abordarea, din cauza rezervelor Uniunii Europene (UE).

Noua lege prevede înfiinţarea unor asociaţii în scop lucrativ, ai căror membri adulţi - numărul lor este limitat la 500 - vor putea cultiva planta în vederea propriului consum, sub supravegherea puterilor publice.

Aceste ”Cannabis Social Clubs” - cum s-au denumit singure - vor avea o activitate reglementată.

Ele îşi vor putea aproviziona numai membrii cu maximum 25 de grame pe zi şi un maximum de 50 de grame pe lună.

În cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, cantitatea maximă lunară este de 30 de grame.

Aceste cluburi urmează să fie controlate de către puterile publice.

Ele, estimează Karl Lauterbach, ar urma să le ceară o cotizaţie ”foarte mică” membrilor lor, care le va furniza canabis la preţul costului de producţie.

Potrivit site-ului Federaţiei ”Cannabis Social Club”-urilor, cel puţin 11 astfel de asociaţii au fost deja înfiinţate.

Preşedintele lor, Steffen Geyer, consideră însă că noua legislaţie este ”prea complicată”.

”Noi vrem ca consumatorii de canabis să fie puţi la egalitate cu consumatorii de alcool şi tutun”, declara el sâmbătă AFP, la o manifestaţie la Berlin.

”PROBLEME CEREBRALE”

Consumul de canabis ar urma să aibă loc în afara acestor cluburi şi să fie interzis la mai puţin de 200 de metri de ele, de şcoli, de locuri de joacă, de terenuri de sport şi de asociaţii ale tinerilor.

Karl Lauterbach, un medic şi tatăl unei adolescente, preconizează lansarea unei mari campanii de sensibilizare adresate tinerilor pe tema pericolelor canabisului.

”Este un subiect până acum tabu”, subliniază el.

Or, în cazul ”creierului tinerilor, care continuă să se formeze până la vârsta de 25 de ani, consumul regulat de canabis poate antrena probleme de concentrare ireversibile şi psihoze”, avertizează ministrul.

Proiectul său de lege nu a convins asociaţiile pediatrilor din Germania, care l-au condamnat ”ferm”, estimând că, din contră, încurajează consumul canabisului în rândul tinerilor.

Ministrul regional al Sănătăţii din Bavaria, Klaus Holetschek, din Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori, în opoziţie), a catalogat aceste planuri drept ”iresponsabile”.

Exemple din străinătate au demonstrat că liberalizarea nu a făcut mare lucru în a opri piaţa neagră, subliniază el.

Sindicatele poliţiei şi judecătorilor estimează, la rândul lor, că sispozitivul este ”prea birocratic”.

O a doua parte a acestei legislaţii urmează să fie prezentată ”în a doua jumătate a anului”, potrivit lui Karl Lauterbach.

Este vorba despre testarea în anumite regiuni-pilot, în Germania, a producţiei şi comercializării canabisului în magazine specializate, în cadrul unor licenţe acordate de către puterile publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.