Guvernul francez a promis marţi să ”facă lumină deplin” cu privire la moartea lui Steve Maia Caniço, în urmă cu peste o lună, la Nantes, subliniind că un raport IGPN ”nu stabileşte o legătură” între intervenţia forţelor de ordine la un concert, care era ”justificată”, şi dispariţia tânărului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O dovadă a emoţiei provocate de dispariţia tânărului animator preşcolar, în vârstă de 24 de ani, este faptul că premierul francez Edouard Philippe a făcut o declaraţie în curte la Matignon, alături de ministerul de Interne Christophe Castaner, dând asigurări cu privire la ”voinţa transparenţei totale” a autorităţilor.

El a recunoscut că, ”la peste cinci săptămâni de la fapte, desfăşurarea acestei seri, înlănţuirea faptelor, rămân confuze” şi că rămân mai multe semne de întrebare după identificarea, marţi, a corpului lui Steve Maia Caniço, recuperat cu o zi înainte din Loara.

El a anunţat sesizarea ”inspecţiei generale a administraţiei, pentru a merge mai departe şi a înţelege condiţiile organizării evenimentului de către puterile publice, primărie, prefectură şi de organizatorii privaţi”.

”Decesul lui Steve Maia Caniço este o dramă care ne afectează pe toţi”, a declarat Philippe.

Tânărul nu a mai dat vreun semn de viaţă după ce s-a dus împreună cu prieteni la Fête de la musique (Sărbătoarea muzicii), la 21 iunie, pe malul fluviului, la Nantes. Acest concert s-a încheiat cu o intervenţie controversată a forţelor de ordine.

Însă, potrivit premierului, raportul inspecţiei generale a poliţiei (IGPN) nu stabileşte vreo legătură între această intervenţie şi ”dispariţia lui Steve Maia Caniço".

Potrivit IGPN, intervenţia forţelor de ordine, ca ripostă faţă de ”foarte numeroase aruncări de proiectile”, ”era justificată şi nu pare disprorpoţionată”.

Pe plan judiciar, Parchetul Nantes a deschis o procedură judiciară ”împotriva unui autor necunoscut” cu privire la ”omucidere involuntară”.

”RISCURI ENORME”

Numeroşi participanţi la concert au povestit că au fost orbiţi de un nor de gaze lacrimogene, iar unii au căzut de la câţiva metri înălţime în fluviu.

”Între opt şi 14 persoane au căzut în Loara” în cursul nopţii, potrivit raportului IGPN.

Steve Maia Caniço nu ştia să înoate, potrivit rudelor sale.

Zone de umbră rămân asupra intervenţiei, care a avut loc la ora locală 4.00 (5.00, ora României), iar poliţia a afirmat că nu a a avut loc ”niciun schimb” cu forţele de ordine, vizate potrivit acesteia de proiectile.

Înaintea acestei declaraţii, ministrul de Interne Christophe Castaner a petrecut două ore la Matignon, examinând împreună cu Edouard Philippe acest caz care stânjeneşte Guvernul.

Preşedintele Emmanuel Macron a discutat, la rândul său, cu Edouard Philippe.

Primarul socialist al Nantes Johanna Rolland, contactat de AFP, apreciază că ”nu este, mai mult ca niciodată, momentul polemicii, ci al căutării adevărului”. Ea consideră ”cel puţin tulburător şi îngrijorător” faptul că, după cinci săptămâni de anchetă, IGPN ”nu este încă în măsură să spună ce s-a întâmplat”.

Deputatul LFI Eric Coquerel a reiterat marţi solicitarea unei comisiei de ancheră parlamentară a partidului său. Eurodeputatul Yannick Jadot (EELV) a cerut ca ”adevărul şi deptatea să se impună”.

”Totuşi, de peste 20 de ani, petrecăreţii se adunau anual. Statul cunoştea, deci, riscurile enorme antrenate de o asemenea intervenţie, dar n-a ezitat”, au denunţat organizatorii Coordination nationale des Sound systems.

”TRIŞTI” ŞI ”FURIOŞI”

În centrul Nantes, manifestanţi au vărsat marţi colorant alimentar de culoarea sângelui în fântâna din Place Royale, de care a fost agăţat un steag negru cu numele lui Steve.

”Suntem trişti, bineînţees, şi suntem furioşi, însă ne stăpânim furia pentru a întreprinde acţiuni. Un tânăr de 24 de ani a murit înecat într-o seară de sărbătoare a muzicii şi nu vom renunţa, ne vom bate să se facă dreptate”, a declarat Steve, un membru al colectivului aflat la originea acţiunii de la fântână.

Aproximativ 30 de persoane s-au întâlnit apoi pe cheiul Wilson.

La Toulouse, 75 de persoane, potrivit prefecturii, i-au adus un omagiu lui Steve pe cheiul Garonne.

Corpul găsit luni ”în stare de decompunere avansată” a fost văzut la aproximativ un kilometru de cheiul Wilson, unde a avut loc concertul tehno la care a asistat Steve Maia Caniço în seara Fête de la musique.

Acest chei, înalt de câţiva metri faţă de nivelul apei, nu are un parapet şi se află la extremitatea Nantes, într-o zonă îndepărtată de centrul oraşului.

Din noaptea de 21 spre 22 iunie, numeroase inscripţii murale şi pancarte întreabă ”unde este Steve?” şi cer ”dreptate pentru Steve”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.