Guvernul ceh a anunţat vineri că susţine un proiect cu privire la o amendare a Codului Civil în vederea autorizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex care, în cazul în care va fi adoptat, va transforma Cehia în prima fostă ţară comunistă ce va avea o asemenea normă juridică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cabinetul a îndemnat totodată, într-un comunicat, la o ”dezbatere la nivelul întregii societăţi” cu privire la acest ”sibiect sensibil”.

Textul - propus de către un grup de 46 de deputaţi ce reprezintă şase dintre cele nouă partide parlamentare, inclusiv mişcarea ANO a premierului Andrej Babis şi Partidul Social Democrat CSSD - urmează să fie dezvătut în curând în Camera Deputaţilor.

Proiectul nu este susţinut de vreun ales din cadrul ODS (dreapta, conservatori) şi nici din SPD (extremă dreapta) sau KDU-CSL (creştin-democraţi).

”Principiul fundamental al acestui amendament este să ofere cuplurilor de acelaşi sex şi copiilor lor aceeaşi demnitate şi aceeaşi protecţie a vieţii de familie de care beneficiază deja soţii şi copii lor”, se arată într-un raport prezentat de către o deputată ANO, Radka Maxova.

”Avem ocazia să devenim prima ţară post-comunistă care autorizează mariajul cuplurilor gay şi lesbiene”, a constatat la rândul său activista Lucie Zachariasova de la ONG-ul ”Noi suntem fair”, citată de agenţia CTK.

Republica cehă i-a autorizat deja, în 2006, pe homosexuali să se înregistreze ca parteneri, însă ei nu au voie să se căsătorească.

În cazul în care va fi adoptat de Camera Deputaţilor, amendamentul la Codul Civil ce autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex va înlocui legea parteneriatului înregistrat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.