Cei mai importanţi lideri democraţi şi republicani din Congresul american au ajuns duminică la un acord pentru finanţarea guvernului până la sfârşitul anului fiscal curent, dar dacă nu reuşesc să îşi determine colegii să adopte textul până la 19 ianuarie, unele părţi ale guvernului federal, blocate de lipsa finanţării, vor începe să-şi închidă uşile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii democraţi şi republicani din Congresul american au convenit duminică asupra unor cheltuieli de 1.590 de miliarde de dolari, lansând cursa din Congresul profund divizat pentru a adopta proiectele de lege care ar urma să aloce banii înainte ca guvernul să înceapă să intre în incapacitate de plată în această lună.

De la începutul anului trecut, comisiile de alocare a creditelor din Camera Reprezentanţilor şi Senat nu au reuşit să ajungă la un acord asupra celor 12 proiecte de lege anuale necesare pentru a finanţa guvernul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, din cauza dezacordurilor privind suma totală de bani care urmează să fie cheltuită.

Legislatorii s-au întors luni din vacanţa de sărbători, iar aceste comisii vor lansa negocieri intense cu privire la sumele pe care diverse agenţii, de la departamentele de Agricultură şi Transporturi la Securitate Internă şi Sănătate şi Servicii Umane, le vor putea cheltui în anul fiscal care se încheie la 30 septembrie.

Au existat deja unele dezacorduri între cele două partide cu privire la ceea ce au convenit. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că suma totală convenită include 886 de miliarde de dolari pentru apărare şi 704 miliarde de dolari pentru alte cheltuieli. Dar liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-o declaraţie separată, a spus că suma cheltuielilor non-defensive va fi de 772,7 miliarde de dolari.

Reuters prezintă un ghid despre principalele evoluţii care s-ar întâmpla în situaţia în care Congresul nu ajunge la un acord până la 19 ianuarie.

CE ÎNSEAMNĂ CĂ SE VA ÎNCHIDE GUVERNUL?

De la începutul anului fiscal, la 1 octombrie, Congresul a prelungit temporar finanţarea guvernului pentru a câştiga mai mult timp pentru negocieri, dar aceste fonduri se vor epuiza în curând. Finanţarea urmează să se termine pe 19 ianuarie pentru unele agenţii federale, inclusiv pentru Departamentul de Transporturi, în timp ce altele, precum Departamentul Apărării, se confruntă cu un termen-limită stabilit pentru 2 februarie.

Dacă Congresul nu aprobă o nouă legislaţie privind cheltuielile bugetare până atunci, multe servicii guvernamentale se vor închide, iar sute de mii de angajaţi federali vor primi ordin să stea acasă. Alţi angajaţi care furnizează servicii considerate "esenţiale", cum ar fi plata prestaţiilor sociale şi protecţia frontierelor, ar urma să continue să lucreze fără plată.

19 IANUARIE: TRANSPORT, LOCUINŢE, SIGURANŢA ALIMENTARĂ

Finanţarea expiră la această dată pentru agenţiile care supervizează agricultura, transporturile, locuinţele şi serviciile pentru veterani, printre alte domenii.

Controlorii de securitate aeroportuară şi lucrătorii din domeniul controlului traficului aerian ar urma să lucreze. Dar formarea pentru 1.000 de noi controlori de trafic aerian s-ar opri, lăsând sistemul în deficit de personal. Administraţia pentru Securitatea Transporturilor nu ar putea angaja noi controlori.

Inspecţiile privind siguranţa alimentară efectuate de Food and Drug Administration (FDA, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente) ar putea fi întârziate, dar examinările noilor medicamente şi dispozitive medicale ar continua.

Comisia pentru Tranzacţii cu Contracte Futures pe Mărfuri (CFTC), organismul ce reglementează piaţa derivatelor, ar înceta cea mai mare parte a activităţilor de supraveghere a pieţelor de instrumente financiare derivate.

Subvenţiile lunare pentru locuinţele publice şi ajutoarele pentru locuinţe pentru persoanele cu venituri mici ar fi în pericol. Dar Federal Housing Administration (Administraţia Federală pentru Locuinţe) ar continua să susţină ipotecile asigurate, iar Ginnie Mae ar continua să susţină piaţa ipotecară secundară.

Inspecţiile la carne şi ouă ar continua, dar unele servicii de laborator ar fi întrerupte, ceea ce ar îngreuna lupta împotriva bolilor animalelor. Asigurarea culturilor nu ar fi afectată, dar unele programe de împrumut ar putea fi afectate. Programele de cercetare, conservare şi dezvoltare rurală ar fi oprite.

Beneficiile şi îngrijirea medicală oferite de Departamentul pentru Veterani ar continua, iar Corpul de ingineri al armatei ar continua să întreţină căile navigabile ale statului.

Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară a Departamentului Energiei ar continua să întreţină armele nucleare.

Finanţarea proiectelor de construcţii militare, cum ar fi locuinţe şi alte facilităţi, ar înceta. Plăţile către companiile care efectuează aceste lucrări ar putea fi întrerupte.

Contractele atribuite înainte de shutdown (închiderea guvernului) ar continua, dar nu ar fi acordate noi contracte, inclusiv reînnoiri sau prelungiri.

2 FEBRUARIE: ARMATĂ, PARCURI NAŢIONALE, ŞTIINŢĂ

Personalul militar ar rămâne la posturi, dar aproximativ jumătate din cei 800.000 de angajaţi civili ai Pentagonului ar primi ordin să nu lucreze.

Agenţii de la agenţiile federale de aplicare a legii, precum FBI, ar rămâne la locul de muncă.

Majoritatea agenţilor de patrulare a frontierei şi de aplicare a legii imigraţiei vor continua să lucreze, dar guvernele locale nu vor primi noi ajutoare pentru a adăposti migranţii.

Parcurile naţionale ar fi închise, deşi ar fi imposibil să se împiedice accesul vizitatorilor în multe dintre ele.

Instanţele federale ar putea funcţiona o perioadă de timp, dar în cele din urmă ar trebui să îşi reducă activitatea. Curtea Supremă ar rămâne deschisă.

Procesele penale, inclusiv cele două cazuri federale împotriva fostului preşedinte Donald Trump, ar continua. Majoritatea litigiilor civile ar fi amânate.

Ambasadele şi consulatele americane ar rămâne deschise, dar unele programe de ajutor extern ar putea rămâne fără bani.

Membrii Congresului ar continua să încaseze salariile, dar angajaţii lor nu ar face acest lucru. Mulţi angajaţi ai Casei Albe ar fi trimişi acasă, iar preşedintele Joe Biden ar continua să primească un cec de salariu.

Cercetarea ştiinţifică ar fi perturbată, deoarece agenţii precum Institutul Naţonal de Sănătate ar fi nevoite să renunţe la majoritatea angajaţilor.

Prognozele meteorologice şi reglementarea pescuitului ar continua, la fel ca şi analizele de brevete şi mărci comerciale.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) ar continua să monitorizeze focarele de boli, deşi alte activităţi de sănătate publică ar putea avea de suferit.

Cele mai multe inspecţii ale depozitelor de deşeuri periculoase, ale apei potabile şi ale instalaţiilor chimice s-ar opri. Inspecţiile privind siguranţa la locul de muncă ar fi, de asemenea, limitate.

Comisia pentru valori mobiliare şi burse (SEC) şi-ar suspenda majoritatea activităţilor.

Publicarea datelor economice, cum ar fi rapoartele privind ocuparea forţei de muncă şi inflaţia, ar fi suspendată.

Internal Revenue Service (IRS, Fiscul) ar înceta să examineze şi să evalueze declaraţiile fiscale şi să răspundă la întrebările contribuabililor, dar colectarea automată a impozitelor ar continua.

Potrivit Casei Albe, 10.000 de copii din familii cu venituri mici ar pierde accesul la programul preşcolar Head Start.

SERVICII NEAFECTATE

Unele servicii guvernamentale vor continua să nu fie afectate, deoarece nu depind de Congres pentru a-şi finanţa operaţiunile.

Astfel, serviciul poştal al SUA ar continua să livreze corespondenţa.

Indemnizaţiile de pensionare şi de invaliditate ale Securităţii Sociale ar continua să fie plătite, la fel ca şi alocaţiile alimentare prin intermediul Programului de Asistenţă Nutriţională Suplimentară.

Programele de asistenţă medicală Medicare şi Medicaid nu ar fi afectate.

Rezerva Federală, Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor şi Oficiul Controlorului Monedei ar continua să supravegheze băncile.

Departamentul Trezoreriei ar continua să emită datorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.