Guvernatoarea republicană statului american Alabama (sud) Kay Ivey a promulgat o lege care protejează persoanele care beneficiază sau realizează fecundări in vitro (FIV), în urma unei hotărâri judiciare care pune semnul egal între embrionii congelaţi şi copii, catalogară drept ”scandaloasă” de către preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am semnat SB159, legea protecţiei FIV, după ce a primit o susţinere zdrobitoare din partea aleşilor din Alabama”, a anunţat miercuri într-un comunicat postat pe X guvernatoarea republicană Kay Ivey.

Legea acordă ”o imunitate civilă şi penală cu privire la moartea sau deteriorarea unui embrion oricărei persoane sau entităţi care asigură sau beneficiază de servicii de fecundare in vitro”.

La jumătatea lui februarie, Curtea Supremă a Alabamei a stabilit că embionii congelaţi obţinuţi prin fecundare in vitro sunt copii potrivit legii statului şi că distrugerea lor poate antrena urmăriri judiciare.

Ca o consecinţă directă, mai multe clinici specializate în procrearea asistată medical din Alabama au anunţat că-şi întrerup activităţile de fecundare in vitro.

”SCANDALOS ŞI INACCEPTABIL”

Acest scandal a luat însă o turnură naţională.

Numeroşi republicani - inclusiv candidatul în alegerile primare republicane în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie Donald Trump -s-au distanţat de această hotărâre a celei mai înalte jurisdicţii din Alabama.

Preşedintele democrat Joe Biden a respins drept ”scandaloasă şi inacceptabilă” hotărârea Curţii Supreme locale.

El a denunţat această hotărâre  ”rezultatul direct al răsturnării (hotărârii) Roe v. Wade” a Curţii Supreme americane.

Această hotărâre din 1973, care instituia dreptul la avort, a fost anulată în urmă cu aproape doi ani de către Curtea Supremă amricană majoritar conservatoare, remodelată de către Trump.

Alabama a aplicat, în urma acestei anulări, o interdicţie a avortului fără să prevadă vreo excepţie.

”FIV este o problemă complexă, fără nicio îndoială, şi anticipez că va mai fi mult de lucru” în această problemă, apreciază Kay Ivey.

Universitatea din Alabama, cu sediul la Birminghan, una dintre instituţiile de sănătate care a întrerupt procedurile de fecundare in vitro în urma hotărârii din februarie, a anunţat miercuri că urmează să-şi reia rapid activităţile în acest domeniu şi că ”va continua să (...) pledeze în favoarea protejării pacienţilor” şi personalului însăercinat cu FIV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.