Tunisia s-a dotat luni cu un nou Guvern, la 11 săptămâni după înlăturarea de la putere a precdentului cabinet de către preşedintele Kais Saied - care şi-a acordat ”puteri depline” la 25 iulie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Republicii promulgă un decret de numire a şefului Guvernului şi miniştrilor”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia, după care televiziunea oficială a difuzat o ceremonie de depunerea jurământului.

Pentru prima oară în istoria Tunisiei, formarea unui guvern a fost încredinţată unei femei - universitara Najla Bouden -, însă aceasta şi echipa sa urmează să aibă prerogative în mod considerabil reduse, după lovitura în forţă a lui Kais Saied.

Najla Bouden a fost nominalizată la 29 septembrie, la peste două luni de la destituirea, la 25 iulie, a premierului Hichem Mechichi de către şeful statului - care a ”îngheţat” totodată Parlamentul şi a preluat puterea judiciară.

Najla Bouden, în vârstă  de 63 de ani, a anunţat, într-un discurs rostit la depunerea jurământului, că ”lupta împotriva corupţiei va fi cel mai important obiectiv” al Guvernului său, din care fac parte 25 de membri, în afara sa.

Anunţarea Guvernului are loc la o zi după o nouă manifestaţie, la Tunis, împotriva unor măsuri excepţionale hotărâte de către Kais Saied, la care au participat cel puţin 6.000 de persoane.

Kais Saied a promulgat la 22 septembrie, după două luni de incertitudine, un decret prin care a oficializat suspendarea mai multor capitole ale Constituţiei şi prin care a instaurat ”măsuri excepţionale” - menite să fie provizorii - pe perioada unor reforme politice, inclusiv o amendare a Consttuţiei din 2014.

În plină criză socio-economică şi sanitară din cauza pandemiei covd-19, după luni de blocaj politic, Kais Saied a invocat un ”pericol iminent” pentru a-şi justifica aceste acţiuni, denunţate drept o ”lovitură de stat” de către opoziţie şi ONG-uri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.