Fostul dictator din Guineea Moussa Dadis Camara a fost recapturat şi s-a întors în închisoare sâmbătă, după ce dimineaţa fusese scos de un comando al cărui raid a trezit Conakry în sunetul armelor automate şi a stârnit temeri privind un nou puci, au anunţat armata şi avocaţii săi, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Căpitanul Moussa Dadis Camara a fost găsit teafăr şi nevătămat şi a fost dus înapoi la închisoare", a declarat pentru AFP Ansoumane Toumany Camara, directorul de informaţii al armatei, fără a preciza circumstanţele capturării bărbatului.

Cel care a condus Guineea între 2008 şi 2009 a fost extras înainte de ivirea zorilor din închisoarea din centrul oraşului Conakry de către oameni înarmaţi până-n dinţi, în acelaşi timp cu alţi doi sau trei foşti oficiali judecaţi alături de el pentru un masacru comis în 2009 sub preşedinţia sa.

Doar unul dintre ei, colonelul Claude Pivi, este în continuare "căutat în mod activ", după întoarcerea în închisoare a căpitanului Dadis Camara şi, înainte de acesta, a colonelului Moussa Tiegboro Camara, fost secretar de stat însărcinat cu lupta împotriva drogurilor şi a crimei organizate, a precizat directorul Dirpa. Dar "el nu are nicio şansă să părăsească ţara, deoarece Conakry este înconjurat", a adăugat el.

Circumstanţele acestei operaţiuni, care a ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea închisorii centrale, rămân neclare. Avocaţii căpitanului Dadis Camara şi ai colonelului Moussa Tiegboro Camara au insistat asupra faptului că aceştia au fost luaţi împotriva voinţei lor şi că nu se pune problema ca ei să fi evadat.

Schimburile intense de focuri de armă care au trezit Conakry din somn au dus la speculaţii privind o tentativă de lovitură de stat împotriva juntei aflate la putere.

Armata şi-a afirmat "angajamentul de nezdruncinat" faţă de juntă şi a cerut populaţiei să rămână calmă. Într-un mesaj difuzat în repetate rânduri la televiziunea de stat, statul major a asigurat populaţia că situaţia a fost " readusă rapid sub control şi a revenit la normal".

"Era în jurul orei 5.00 dimineaţa. Bărbaţi puternic înarmaţi au năvălit în închisoarea centrală din Conakry", a declarat ministrul justiţiei, Alphonse Charles Wright. "Ei au reuşit să fugă cu patru inculpaţi în procesul evenimentelor din 28 septembrie (2009), printre care şi căpitanul Moussa Dadis Camara", a precizat el.

Unul dintre avocaţii căpitanului Dadis Camara, Jocamey Haba, a declarat că încă " este convins că a fost răpit". "El are încredere în sistemul de justiţie din ţara sa, motiv pentru care nu va încerca niciodată să evadeze", a adăugat el.

Un alt consilier al său, Pépé Antoine Lamah, a declarat că acesta a reuşit să scape de "răpitorii" săi şi că şi-a sunat avocaţii, care au mers după el şi au alertat autorităţile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.