Politicienii de opoziţie din Guatemala acuză agenţia pentru situaţii de urgenţă Conred că nu a ţinut cont de avertizările privind erupţia vulcanului şi cer demisia şefului instituţiei, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mario Taracena, un politician important al partidului de opoziţie UNE, a declarat că guvernul ar trebui să investigheze dacă este vorba de neglijenţă criminală.

Vulcanologii au declarat că au avertizat oficialii să evacueze zona din jurul vulcanului din cauza unei activităţi seismice ridicate. Dar Conred nu a luat măsuri imediate.

Agenţia susţine că avertizările nu au fost destul de precise pentru a avea loc o evacuare în masă.

De la erupţia de duminică au murit 99 de persoane iar multe altele sunt date dispărute. Dintre cadavrele descoperite, doar 25 au fost identificate.

Căutările continuă dar există temeri că ploaia ar putea cauza noi alunecări de teren cu noroi vulcanic.

Vulcanul continuă să propulseze cenuşă şi roci iar cetăţenilor le este recomandat să nu stea în apropierea zonei afectate, conform Institutului de Vulcanologie.

După erupţie, mai multe sate aflate în apropierea vulcanului au fost îngropate în cenuşă vulcanică şi noroi.

Peste 1,7 milioane de persoane au fost afectate de erupţia de duminică iar peste 3.000 de oameni au fost evacuaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.