Organizaţia disidentă care are ca scop răsturnarea regimului lui Kim Jong-un, Apărarea Civilă Cheollima afirmat că s-a aflat la originea unei incursiuni la ambasada nord-coreeană din Madrid de luna trecută, unde însă membri ai său ar fi fost invitaţi, nefiind vorba despre un atac, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cheollima a informat pe site-ul organizaţiei că incidentul de la ambasada nord-coreeană nu a fost un atac şi că gruparea a fost invitată. De asemenea, a precizat că nu a fost implicat niciun guvern în aacestă acţiune.

Gruparea care le propune ajutorul său nord-coreenilor care încearcă să fugă din ţară, este cunoscută din 2017, când a postat online o înregistrare video în care apare un nepot al lui kim, Kim Han Sol şi în care afirmă că îi garantează securitatea, în urma asasinării, în februarie 2017, la Kuala Lumpur, a lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong Un.

Într-un lung comunicat publicat atât în engleză, cât şi în coreeană, pe 1 martie 2019 - ziua în care se marchează 100 de ani de la primele manifestaţii populare coreene împotriva ocupaţiei japoneze - pe site-ul său, organizaţia se proclamă Guvern provizoriu al Coreei de Nord, sub numele de ”Joseon Liber”.

Joseon este numele dinastiei care a ocupat tronul coreean din 1392 până în 1910, anul anexării de către Japonia.

Un comando de aproximativ ”zece persoane” a intrat în ambasada nord-coreeană de la Madrid la 22 februarie ”recurgând la forţă, înarmaţi cu arme de foc false, macete, bare de fier şi cuţite”, după care au luat ostatice persoane dinăuntru, pe care le-au legat şi cărora le-au pus pungi pe cap, conform tribunalului de la Madrid.

După ce una dintre femeile care se aflau în ambasadă a dat alarma, poliţia a sunat la poartă.

Adrian Hong Chang a deschis, cu o insignă a lui Kim Jong Un la rever, şi s-a dat drept un ”reprezentant de rang înalt” de la ambasadă, dând asigurări că totul era în regulă.

Majoritatea atacatorilor au fugit, ulterior, cu vehicule de la ambasadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.