Greta Thunberg se întoarce, joi, la Davos unde, alături de alţi tineri activişti pentru climă, trebuie să apere lupta împotriva combustibililor fosili şi să dezbată cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trataţi criza climatică ca pe o criză”: acesta este titlul „conversaţiei” organizate la ora 11.15 (10:15 GMT) în marja reuniunii Forumului Economic Mondial din această săptămână în staţiunea de schi elveţiană şi la care suedeza participă alături de Helena Gualinga din Ecuador, Vanessa Nakate din Uganda şi Luisa Neubauer din Germania.

În cadrul discuţiei, la care este invitat şi directorul general al AIE, Fatih Birol, vor fi abordate chestiuni precum: "dacă guvernele şi companiile răspund în mod adecvat la criza climatică, starea tranziţiei către energie curată, apel la oprirea de noi investiţii în combustibili fosili şi ce trebuie făcut pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade", detaliază organizatorii.

Cele patru tinere activiste sosesc la Davos cu o petiţie lansată săptămâna aceasta prin care le cer multinaţionalelor să înceteze exploatarea combustibililor fosili. Textul adunase peste 870.000 de semnături miercuri seară.

„Petrolul trebuie să rămână în pământ”, a spus Helena Gualinga, la începutul acestei săptămâni, într-un interviu acordat AFP. „Venim din locuri diferite ale lumii, dar avem aceeaşi propunere. Este un apel să spunem „M-am săturat!”, pentru că am spus-o de multe ori, avem nevoie de acţiuni urgente”.

„Dacă nu acţionaţi imediat, fiţi avertizaţi că cetăţenii din întreaga lume vor lua în considerare acţiuni în justiţie pentru a vă trage la răspundere. Şi vom continua să manifestăm în număr mare în stradă", se arată în petiţie.

Nu este prima dată când Greta Thunberg vine la Davos în timpul reuniunii Forumului Economic Mondial. Ediţia din 2020 a fost marcată în special de luptele sale cu preşedintele american Donald Trump.

E timpul să „intri în panică” pentru că „casa este în flăcări”, striga ea deja la acel moment.

La începutul acestei săptămâni, ea a mers să sprijine protestatarii care s-au opus extinderii unei mine de cărbune în vestul Germaniei. Această iniţiativă i-a adus marţi câteva ore în arestul poliţiei, potrivit unei surse din poliţie, dar a fost sprijinită de la Davos de fostul vicepreşedinte american şi activist de mediu Al Gore, care s-a declarat miercuri „de acord” cu lupta sa.

Clima este un subiect fierbinte la întâlnirea de la Davos din acest an. Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca marile rafinării să fie urmărite penal, la fel şi companiile de tutun, pentru că au ascuns ani de zile informaţiile pe care le aveau despre încălzirea globală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.