Activista de mediu Greta Thunberg s-a alăturat sâmbătă unui marş în sudul Angliei pentru a protesta faţă de folosirea avioanelor private şi faţă de extinderea unui aeroport, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de localnici şi activişti cu bannere şi pancarte pe care scria "Interziceţi avioanele private" au mărşăluit până la Aeroportul Farnborough, care deserveşte în principal avioane private. Unii au bătut tobe, în timp ce alţii au aprins fumigene roz.

Aeroportul, situat în Hampshire, la aproximativ 64 de kilometri sud-vest de Londra, a depus anul trecut o cerere pentru a-şi mări numărul maxim de zboruri de la 50.000 la 70.000 pe an.

Grupurile care luptă împotriva schimbărilor climatice, inclusiv organizatorul protestului de sâmbătă, Extinction Rebellion, spun că avioanele private sunt mult mai poluante decât avioanele comerciale de pasageri. Zborurile către şi de pe aeroportul Farnborough au transportat în medie 2½ pasageri pe zbor în 2022, a precizat grupul.

"Este clar că avioanele private sunt incompatibile cu asigurarea condiţiilor de viaţă prezente şi viitoare pe această planetă", a declarat Thunberg într-un videoclip pe care Extinction Rebellion l-a postat pe reţelele de socializare. "Nu vom permite ca acest lucru să continue. Nu îi vom lăsa pe cei câţiva bogaţi care sunt responsabili pentru majoritatea emisiilor din aviaţie să nu plătească pentru sacrificarea oamenilor şi a planetei", a adăugat ea.

Aeroportul Farnborough a precizat că este un centru important pentru călătoriile de afaceri şi corporative şi că a recunoscut importanţa reducerii impactului său asupra mediului.

"Amprenta de mediu a aeroportului este o fracţiune din cea a unui aeroport comercial tradiţional, dar serveşte ca unul dintre cele mai mari locuri de muncă din regiune", a precizat acesta într-un comunicat.

Thunberg, în vârstă de 21 de ani, activistă de mediu suedeză care a inspirat o mişcare globală a tinerilor împotriva schimbărilor climatice, este aşteptată săptămâna viitoare în faţa unui tribunal din Londra pentru a răspunde unei acuzaţii de ofensă la ordinea publică. Ea a fost arestată în octombrie în timpul unei demonstraţii împotriva unei importante conferinţe a industriei petroliere şi a gazelor naturale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.