”Casa noastră este în flăcări. Inacţiunea voastră aţâţă flăcările, iar dacă vă iubiţi copiii, vă cerem să acţionaţi”, şi-a încheiat marţi Greta Thunberg un scurt discurs pe care l-a susţinut la tribuna Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânăra activistă a îndemnat la ”dezinvestire” în vederea luptei împotriva încăzirii globale. Ea le-a cerut tuturor participanţilor - de la conducători de bănci la conducători de guverne - să oprească imediat orice investiţii în energiike fosile.

Însă în spatele acestui mesaj, discursul Gretei Thunberg a fost mai întâi un răspuns dat punct cu punct celui susţinut de către Donald Trump la tribuna de la Davos cu puţin mai înainte.

După ce preşedintele american a îndemnat la respingerea profeţilor pesimişti, activista suedeză a amintit că cei care le reproşează altora că sunt pesimişti nu au făcut nimic decât ”să tacă sau, mai rău, să spună fraze goale şi promisiuni false”.

Avertismentului împotriva ”socialiştilor radicali” care ar putea distruge economia, ea îi răspunde că aceasta nu este o problemă de stânga şi dreapta - ”dreapta, stânga şi centrul au eşuat toate”.

Donald Trump a declarat de asemenea că o economie puternică şi concentrată asupra viitorului ar putea, mulţumită inovaţiei, să facă faţă tuturor provocărilor. Thunberg i-a răspuns indirect, că ea nu le cere celor puternici din lume ”să se bazeze pe tehnologii care nu există la scară mare”, ci să acţioneze imediat prin oprirea subvenţionării energiei fosile.

Tânăra suedeză, care şi-a început greva şcolară în lupta împotriva modificărilor climatice în 2018 şi care a mobilizat de atunci milioane de persoane în lume, a amintit că ”tranziţia va fi dură”, dar că ceea ce cere ea este doar ”efortul minimal necesar pentru a reuşi”.

Ea îi avertizează pe Doald Trump şi pe toţi ceilalţi lideri că, dacă nu fac nimic, ”va trebui să le explicăm copiilor voştri de ce aţi abandonat fără ca măcar să încercaţi. Generaţia mea nu abandonează niciodată fără să lupte”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.