Activista suedeză Greta Thunberg a denunţat marţi ”30 de ani de bla, bla, bla” despre modificări climatice ale liderilor lumii, pe care-i acuză de faptul că au ”înecat” speranţele tinerilor prin ”promisiunile lor goale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există o planetă B, nu există planetă bla bla, bla bla bla, bla bla bla, economie verde,  bla bla, neutralitatea carbonului în 2050 bla bla",a declarat ea în aplauzele a 400 de tineri dn întreaga lume, reniţi la Milano, de ONU, cu o lună înainte de conferinţa crucială în lupta împotriva încălzirii globale COP26.

”Numai asta auzim de la aşa-zişii noştri lideri. Vorbe. Vorbe care sună bine, dar care nu au condus la nicio acţiune. Speranţele şi visele noastre au fost înecate în vorbele lor şi în promisiunile lor goale”, a denunţat ea.

”Bineînţeles că avem nevoie de un dialog constructiv, dar ei au făcut, acum, 30 de ani de bla bla şi unde ne-a condus asta?”, a mai denunţat activista, care a catalogat această lipsă de acţiune ”deliberată” a liderilor mondiali drept o ”trădare a generaţiilor actuale şi viitoare”.

ONU, Italia şi preşedinţia britanică a COP26 au invitat la Milano, timp de trei zile, 400 de tineri din aproape 200 de ţări, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani, în vederea elaborării unei declaraţii comune care să fie supusă aprobării miniştrilor, în cadrul unei reuniuni care urmeaă să aibă loc la sfârşitul săptămânii.

”Ei invită tineri aleşi pe sprânceană la reuniuni ca asta şi pretind că ne ascultă, însă nu este aşa, ei nu ne ascultă, nu au făcut-o niciodată”, apreciază Greta Thunberg, la tribună, în faţa organizatorilor evenimentului.

”Dar putem schimba lucrurile”, pledează ea.

”Nu mai putem lăsa oamenii de la putere să hotărască ceea ce este posibil politic sau nu, nu ma putem lăsa oamenii de la putere să hotărască ce este speranţa. Speranţa nu este bla bla, speranţă înseamnă să spui adevărul, speranţă înseamnă să acţionezi, speranţa vine mereu de la popor”, a tunat ea.

În timp ce catastrofele climatice se multiplică, angajamentele statelor nu se ridică la înălţime în vederea respectării obiectivelor Acordului de la Paris de limitare a încălziriiclimatice a planetei sub nivelul de  +2°C faţă de cel din era preindustrială, iar dacă este posibil la +1,5°C.

Potrivit unei ultime evaluări a ONU, publicată în septembrie, lumea se îndreaptă către o încălzire ”catastrofală” de +2,7°C.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.