Grecia şi Macedonia au anunţat marţi că sunt aproape de a rezolva o dispută privind numele fostei republici iugoslave, conflict care durează de mai multe decenii, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras şi omologul său macedonian, Zoran Saev, vor discuta despre această problemă într-o convorbire telefonică marţi.

"Sper că astăzi vom anunţa ceva bun pentru public”, a declarat Zaev.

Un oficial al Guvernului de la Atena, vorbind sub condiţie de anonimitate, a declarat: "Ar putea fi anunţată o înţelegere chiar astăzi”.

Disputa a afectat încercările Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO. Atena consideră că vecinul său de la nord nu ar trebui să poarte denumirea de Macedonia pentru că numele aparţine unei provincii din nordul Greciei.

Grecia a comunicat anterior că ar accepta un nume compus, format din Macedonia şi un detaliu geografic sau cronologic, cum ar fi Macedonia de Nord sau Nova Macedonia.

Grecia şi Macedonia încearcă să ajungă la un acord înaintea summit-ului UE din iunie, deşi o astfel de înţelegere ar avea nevoie de un referendum în Macedonia şi aprobarea parlamentarilor din ambele ţări. Un summit NATO este programat în iulie.

Majoritatea partidelor din Grecia au respins până acum folosirea numelui Macedonia sub orice formă, iar sute de mii de greci au demonstrat în februarie împotriva oricărui fel de compromis.

Disputa a început în 1991, atunci când Macedonia s-a rupt de Iugoslavia, declarându-şi independenţa sub numele de Republica Macedonia.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.