Un candidat de dreapta la alegerile parlamentare de săptămâna viitoare a fost exclus vineri seara din partidul său, Noua Democraţie (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, pentru ceea ce fostul premier a spus că sunt remarci rasiste, făcute după naufragiul tragic al unor migranţi în largul coastei sudice a oraşului Pylos, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, paza de coastă greacă continua să caute eventuali supravieţuitori după scufundarea, marţi seara, a unei nave cu migranţi. 78 dintre aceştia au murit, dar bilanţul ar putea fi mult mai mare, întrucât se estimează că la bord se aflau până la 750 de persoane. Speranţele de a mai găsi pe cineva în viaţă se diminuează "cu fiecare minut", spun autorităţile.

Numai 104 persoane au fost salvate până în prezent de gărzile de coastă, cărora li se reproşează întârzierea intervenţiei.

Deplângând pierderile "tragice" de migranţi în apele Mediteranei, printre care şi copii, Spilios Kriketos, candidat al partidului parlamentar ND, a declarat joi că Grecia "nu mai poate tolera alţi migranţi", acuzându-i pe cei mai mulţi dintre ei de furturi, în timpul unui interviu acordat canalului YouTube Kontra. Comentariile sale au stârnit un val de indignare. Principalul partid al opoziţiei de stânga, Syriza, le-a calificat drept un "recital rasist" şi a cerut ND să îl excludă pe Spilios Kriketos.

Vineri seara, ND a anunţat excluderea deputatului, afirmând într-un comunicat de presă că "opinii precum cele exprimate de Spilios Kriketos nu îşi au locul în partid".

"Declaraţiile de ură şi rasism nu fac parte din valorile partidului", se mai arată în comunicat.

Fostul guvern conservator al lui Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere timp de patru ani (2019-2023) şi al cărui partid conduce în sondaje pentru alegerile din 25 mai, a urmat o politică strictă în materie de migraţie şi a pus accentul pe "securitate" şi pe închiderea frontierelor. Presa şi ONG-urile au acuzat în repetate rânduri Grecia că a returnat "ilegal" migranţi în Marea Egee, dar fostul guvern a respins aceste critici. "Noua Democraţie a implementat o politică de imigraţie strictă, dar corectă, păzind frontierele, dar protejând viaţa umană", susţine partidul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.