Aliaţi ai opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi acuză vineri Google şi Apple de faptul că au şters aplicaţia acestuia cu privire la ”votul inteligent” de pe platformele lor, în prima zi a alegerilor legislative din Rusia, în care majoritatea opoziţiei nu are candidaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi, la ora (locală) 8.00 (şi ora României), Google şi Apple ne-au şters aplicaţia lui Navalnîi din magazinele lor de aplicaţii. Asta înseamnă că au cedat şantajului Kremlinului”, a anunţat într-un mesaj postat pe mesageria Telegram Leonid Volkov, un aliat apropiat al lui Navalnîi.

Aplicaţia nu mai apărea vineri în ”magazinele” Google şi Apple nici în Rusia şi niciîn Franţa, au constatat jurnalişti AFP.

”Ştergerea aplicaţiei lui Navalnîi de pe platforme este un act ruşinos de cenzură politică” denunţă într-un mesaj postat pe Twitter directorul Fondului luptei împotriva corupţiei (RBK), organizaţia lui Navalnîi, Ivan Jdanov.

”Guvernul autoritarist şi propaganda rusă vor fi încântate”, denunţă el.

”Întregul stat rus şi marile întreprinderi din domeniul tech sunt împotriva noastră, însă asta nu înseamnă că renunţăm”, a anunţat pe Telegram, echipa lui Navalnîi.

Aproximativ 108 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne să aleagă cei 450 de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus timp de trei zile - de vineri şi până duminică -, cu scopul de a limita riscul răspândirii covid-19.

Aleksei Navalnîi şi-a îndemnat din închsioare susţinătorii ”să voteze inteligent”, prin susţinerea candidaţilor cel mai bine plasaţi - cel mai adesea comunişti - să-i pună în dificultate pe candidaţii Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin.

Aplicaţia sa le permite utilizatorilor să afle ce candidat să susţină în circumscripţia lor, potrivit acestei strategii.

Moscova le reproşează giganţilor Internetului faptul că refuză săs suprime conţinuturi pe care le consideră ilegale.

Reprezentanţi ai Appel şi Google au fost convocaţi joi la o comisie din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus.

Accesul candidaţilor majorităţii opoziţiei a fost interzis în scrutin - apogeul multor luni de reprimare, lansată odată cu arestarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, la întoarcerea sa în Rusia, în ianuarie, din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu noviciok, o faptă de care acuză Kremlinul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.