Jandarmul concurenţei din Italia a anunţat joi că amendează Google cu peste 100 de milioane de euro, din cauza unui abuz de poziţie dominantă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această amendă - în valoare de 102,084 milioane de euro - este justificată prin refuzul gigantului Internetului de a accepta pe platforma Google Play o aplicaţie terţă care permite găsirea unor borne de încărcare a maşinilor electrice, precizează într-un comunicat Antitrustul italian.

”Prin sistemul de operare Android şi magazinul de aplicaţii Google Play, Google deţine o poziţie dominantă (...). Este necesar să amintim că, în Italia, aproape trei sferturi din smartphone-uri folosesc Android”, precizează Antitrust.

Potrivit unei anchete a autorităţii italiene de reglementare, ”Google nu a autorizat” folosirea aplicaţiei JuicePass, dezvoltată de către gigantul italian al energiei Enel pe sistemul său Android Auto, care permite unui vehicul să se conecteze şi să obţină numeroase servicii.

”JuicePass oferă o gamă largă de servicii destinate reîncărcării vehiculelor electrice, care merge de la reîncărcarea la o bornă de încărcare la gestionarea încărcării şi la rezervarea unei borne”, precizează Antitrust.

EXCLUDERE DE DOI ANI

Această aplicaţie se află în concurenţă cu aplicaţia Google Maps a gigantului american, care nu permite pentru moment, cu toate acestea, decât o căutare a bornelor de încărcare a vehiculelor electrice.

”Prin faptul că Google refuză Enel X Italia (...) să facă disponibilă JuicePass pe Android Auto, (gigantul american) a limitat în mod nedrept posibilităţile utilizatorilor aplicaţiei Enel”, apreciază Antitrust, care a deschis o anchetă în mai 2019.

”Excluderea aplicaţiei Enel X Italia din Android Auto durează de peste doi ani. Continuarea acestui comportament ar putea compromite definitiv posibilitatea ca Enel X Italia să construiască o bază solidă de utilizatori, într-un moment în care înregistrăm o creştere semnificativă a vânzării vehiculelor electrice”, mai precizează Antitrust.

În acest context, autoritatea italiană de reglementare obligă Google să pună la dispoziţia Enel X Italia şi altor dezvoltatori de aplicaţii ”instrumente de programare a aplicaţiei care funcţionează pe Android Auto”.

Îndeplinirea acestei obligaţii urmează să fie verificată de către un expert independent de la Antitrust, ”căruia Google este obligat să-i ofere întreaga sa colaborare şi informaţiile reclamate”, conchide Antitrust.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.