Giuseppe Conte, însărcinat să formeze viitorul Guvern italian, a început joi consultări în vederea aşcătuirii echipei, care face obiectul unor negocieri dure între Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisitem) şi Liga (extremă dreapta), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contre s-a întâlnit, de joi de la prânz, cu aleşi din toate partidele reprezentate în Parlament. El s-a întâlnit cu Liga, de la ora locală 18.20 (19.20, ira României), iar apoi cu M5S, de la ora locală 19.00 (20.00, ira României).

Potrivit presei locale, el ar utea să-i prezinte vineri lista preşedintelui Sergio Mattarella, care are puterea să numească miniştrii. Echipa va depune apoi jurământul în faţa şefului statului, după care se va prezenta în Parlament în vederea unui vot de încredere.

Mattarella l-a desemnat miercuri pe acest avocat şi profesor de drept în vârstă de 53 de ani, un novice în politică, asupra căruia M5S şi Liga s-au pus de acord, după ce fiecare a refuzat ca un nume greu din una sau cealaltă tabără să preia funcţia.

Potrivit presei, Matteo Salvini, liderul Ligii, urmează să devină ministru de Interne, iar Luigi Di Maio, şeful M5S, să preia un mare Minister al Dezvoltăriii Economice.

Numele care ridică cele mai mari probleme este cel pe care Liga îl propune la Ministerul Economiei, al lui Paolo Savona, un fost ministru, în vârstă de 81 de ani, un vechi obişnuit al mediilor financiare care are opinii critice la adresa evoluţiei UE în privinţa euro.

DIALOG CU UE

Deja puţin convins de autoritatea lui Conte în faţa numelor grele politice care-i vor fi miniştri, Mattarella - garantul respectării tratatelor internaţionale şi ales de un Parlament de centru-stânga - ţine ca Italia să-şi respecte amgajamentele europene.

Savona este ”o personalitate eminentă, renumită, apreciată”, a insistat Salvini joi pe Facebook, prezentându-l ca fiind ”dispus, plin de autoritate şi cunoaştere, să meargă la întâlniri europene nu pentru a da totul cu roatele în sus, ci pentru a reconstrui, pentru a pune în mişcare un motor care altfel rămâne oprit”.

În urma unei întâlniri de două ore, miercuri, cu Mattarella, Conte şi-a evocat însă voinţa de ”dialog” cu instituţiile europene.

”Sunt conştient de necesitatea de a confirma locul Italiei în Europa şi în lume”, a declarat el, un pasaj sugerat de preşedinte, potrivit multor comentatori.

Însă el a promis, de asemenea, să aplice programul comun, hotărât antiausteritate, negoat de M5S şi Ligă.

”Acolo, afară, există o ţară care aşteaptă naşterea unui Guvern al schimbării”, a declarat el, propunând ca el să devină ”avocatul apărării poporului italian”.

Programul comun M5S/Liga întoarce spatele austerităţii şi promite să acopere deficitele printr-o politică de creştere economică în toate direcţiile. Asta îngrijorează însă Comisia Europeană (CE), al cărei comisar însărcinat cu Afaceri Economice Pierre Moscovici a îndemnat miercuri Italia să dea ”un răspuns credibil” cu privire la colosala sa datorie publică.

”SEMNAL BUN”

Însă joi a venit momentul destinderii la Bruxelles, unde miniştrii german Olaf Scholz şi francez Bruno Le Maire ai Finanţelor au salutat voinţa noului şef al Guvernului italian de a respecta regulile europene.

”Este un semn foarte bun că viitorul preşedinte al Consiliului italian (de Miniştri) s-a exprimat în mod proeuropean, că a spus că vrea, împreună cu Guvernul său, să respecte regulile europene”, a declarat Scholz.

Iar Le Maire a adăugat, în acelaşi sens, că ”am notat cu toţii modul pozitiv al primelor declaraţii ale preşedintelui Consiliului italian, care s-a angajat să respecte regulile europene”.

Bursa din Milano a închis în scădere cu 0,71%, iar ”spread”-ul - distanţa între nivelul împrumutului italian şi german pe zece ani - era de 191 de puncte, după ce a ajuns aproape la 200 de puncte miercuri.

În Ungaria, o ţară condusă de conservatorul naţionalist şi populist Viktor Orban, cotidianul Magyar Idok - apropiat puterii - vede cu ochi buni venirea noului Executiv italian, apreciind că ”nu poate să facă rău în bătălia contra Bruxellesului şi în cursa din alegerile europene din 2019”.

În ceea ce priveşte influenta Biserică italiană, ea şi-a exprimat atenţia prin vocea cardinalului Gualtiero Bassetti, preşedintele Conferinţei Episcopilor.

”Tot ceea ce este bun, noi îl vom aprecia, dar dacă ceva merge împotriva familiei, persoanei, migrantului sau o orice altceva, noi vom fi o voce critică”, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.