Guvernul teritoriului britanic Gibraltar a respins duminică o cerere a Statelor Unite de reţinere a petrolierului iranian care se pregăteşte să părăsească apele teritoriale britanice, explicând că sancţuunile americane nu sunt aplicabile în Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În virtutea dreptului european, Gibraltarul este în imposibilitatea de a oferi asistenţa cerută de Statele Unite”, care vor să confişte petrolierul, prin aplicarea sancţiunilor americane impuse Iranului, au explicat autorităţile de pe ”Rocă” într-un comunicat.

Gibraltarul a imobilizat la 4 iulie petrolierul Grace 1, suspectat că transporta petrol către Siria, punând astfel în aplicare sancţiuni europene impuse Siriei.

Petrolierul a fost autorizat să plece, după ce Teheranul a dat asigurări că încărcătura de 2,1 milioane de barili de petrol nu va fi livrată Siriei.

Între timp, se arată în comunicat, Statele Unite au prezentat mai multe cereri ca petrolierul să fie imobilizat, iar Departamentul Justiţiei a emis un mandat de confiscare, în baza sancţiunilor americane impuse Teheranului.

”Regimul sancţiunilor Uniunii Europene este fundamental diferit de cel al Statelor Unite”, se subliniază în comunicat.ul britanic

De asemenea, reglementarea europeană ”interzice în mod specific să se aplice anumite legi americane”, inclusiv cele cu privire la sancţiunile impuse Iranului.

Petrolierul, care naviga sub pavilion panamez, a fost redenumit Adrian Darya în restul călătoriei şi a trecut sub pavilion iranian - care flutura duminică la pupa navei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.