Germania vrea să deblocheze patru miliarde de euro pentru a achiziţiona un sistem israelian de protecţie antirachetă, ca parte a planului său de reînarmare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat, marţi, surse guvernamentale, citate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest sistem antirachetă este echipat cu radare, lansatoare şi rachete ghidate de tip Arrow 3.

Comisia de buget a parlamentului german ar urma să deblocheze miercuri 560 de milioane de euro pentru un acord precontractual cu Israelul, a aflat marţi AFP.

Guvernul german "intenţionează să pună în funcţiune cât mai rapid posibil capacitatea naţională de apărare antirachetă teritorială cu achiziţia prevăzută a sistemului de arme Arrow", subliniază Ministerul de Finanţe într-un document destinat Comisiei pentru buget. Sistemul israelian ar trebui "să contribuie la protecţia Germaniei, a populaţiei şi a infrastructurii sale critice împotriva rachetelor balistice", potrivit documentului.

"Un acord interguvernamental cu guvernul israelian este aşteptat până la sfârşitul anului 2023", adaugă documentul, subliniind că producătorul american Boeing a participat alături de Israel Aerospace Industries la crearea acestui sistem de arme. Sistemul ar putea fi livrat până la sfârşitul anului 2025, potrivit documentului, care subliniază că "în total, necesităţile bugetare pentru achiziţionarea sistemului de arme Arrow sunt estimate la 3,99 miliarde de euro pe baza cunoştinţelor actuale".

După mai multe decenii de subinvestiţii în apărarea sa, Germania, prin intermediul cancelarului său Olaf Scholz, a declarat o "schimbare de eră" după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Liderul social-democrat a promis să deblocheze un fond de 100 de miliarde de euro pentru armata germană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.