Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat joi după-amiază că autorităţile germane vor respinge solicitarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a se adresa cetăţenilor turci la un miting organizat în marja summitului G20 de la Hamburg, scrie DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Spunem Turciei că nu suntem convinşi de faptul că o asemenea apariţie este posibilă în Germania. Ţara noastră este o ţară deschisă, dar nu avem intenţia să permitem ca nişte conflicte interne ale altor naţiuni să fie importate în populaţia noastră”, a declarat ministrul Gabriel în timpul unei vizite de lucru în Germania.

La începutul anului, autorităţile germane şi olandeze au blocat mai multe mitinguri electorale pro-Erdogan, unde miniştrii turci plănuiau să se adreseze diasporei turce înainte de referendumul constituţional din Turcia.

Atunci, Erdogan a lansat critici dure la adresa liderilor europeni, acuzându-i că dau dovadă de un comportament nazist. De asemenea, parlamentarii germani au decis recent să retragă trupele de la baza Incirlik, după ce autorităţile turce au blocat din nouă o vizită a reprezentanţilor Bundestagului.

Luna viitoare, turcii marchează un an de la lovitura de stat eşuată, care a declanşat o epurare exarcebată a criticiilor regimului Erdogan.

În ciuda creşeterii tensiunilor cu blocul comunitar, turcii urmăresc momentan o reînnoire a acordului vamal cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Erdogan a vorbit adeseori despre organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei capitale, dar reprezentanţii blocului comunitar au declarat vehement că un asemenea vot ar închide automat procesul de ascensiune a Turciei în Uniunea Europeană.

Germania a declarat că nu va permite diasporei turce să voteze într-un asemenea referendum, iar ministrul Gabriel a cerut o interdicţie generală pentru organizarea de mitinguri electorale de către liderii din afara UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.