Ministrul Economiei de la Berlin, Brigitte Zypries, a susţinut joi dimineaţă că noile sancţiuni americane împotriva Rusiei ar putea să afecteze companiile germane şi să complice relaţiile bilaterale dintre Germania şi Statele Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite au părăsit linia comună, pe care o aveau cu Europa, în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei”, a acuzat Zypries.

De asemenea, investitorii germani au avertizat că legea sancţiunilor împotriva Rusiei din Congresul SUA ar împiedica firmele germane să lucreze la proiecte de gazoducte, care sunt esenţiale pentru securitatea energetică a Germaniei. 

Reprezentanţii Comitetului German pentru Relaţii Economice Est-Europene au mers chiar mai departe, acuzând că Statele Unite încearcă să-şi stimuleze propriile exporturi energetice prin compromiterea construirii unui gazoduct al Rusiei în Uniunea Europeană.

Aceştia au precizat că ar trebuie să rămână deschisă opţiunea unor contrasancţiuni europene împotriva Statelor Unite, ca ”ultimă opţiune” în cazul în care sunt afectate companiile şi firmele din Europa.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor şi din Senat au ajuns la o înţelegere în timpul nopţii pentru a permite expedierea cât mai rapidă a legislaţiei sancţiunilor la Casa Albă.

Nu este clară poziţia preşedintelui Trump vizavi de această lege, miliardarul având posibilitatea de a o semna sau de a o bloca prin veto, dând un semnal puternic al apropierii îngrijorătoare faţă de liderul Rusiei, Vladimir Putin.

”În timp ce preşedintele susţine sancţiuni dure împotriva Coreei de Nord, Iranului şi Rusiei, Casa Albă va evalua legislaţia adoptată de Camera Reprezentanţilor şi aşteaptă ca forma finală a legii să ajungă pe biroul preşedintelui Trump”, a declarat noua purtătoare de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders.

De asemenea, legea sancţiunilor vine într-un context extrem de complicat, în timp ce congresmenii investighează posibilele interferenţe ale Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi presupusele contacte dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului, care ar fi acţionat în favoarea republicanului Donald Trump.

Moscova a negat orice implicare în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Congresmenii şi-au demonstrat sprijinul covârşitor pentru această lege, care impune sancţiuni şi împotriva regimurilor de la Teheran şi Phenian, votând 419 ”pentru” şi doar 3 ”împotrivă” în sesiunea din Camera Reprezentanţilor.

Asta înseamnă că există o susţinere bipartizană pentru impunerea de noi sancţiuni Rusiei, în ciuda poziţiei preşedintelui american, care vrea să menţină controlul complet asupra sancţiunilor impuse la nivel internaţional de către Statele Unite.

Această lege a sancţiunilor a trezit îngrijorări printre aliaţii din Uniunea Europeană, întrucât multe ţări europene se bazează pe importurile de gaze naturale din Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.