Germania va pune capăt desfăşurării a trei unităţi de apărare antiaeriană Patriot în Polonia după aproape un an, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Berlin, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împreună cu sistemele Patriot, de la începutul anului aproximativ 300 de soldaţi germani au fost, de asemenea, trimişi în oraşul polonez Zamosc, la 50 km de graniţa cu Ucraina, pentru a proteja oraşul din sud şi legătura feroviară crucială cu Ucraina.

Desfăşurarea de forţe a fost determintă de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut, într-un incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina se va extinde peste graniţă.

Soldaţii germani îşi vor încheia operaţiunile vineri şi vor începe dislocarea începând de săptămâna viitoare, a precizat Berlinul.

Reuters: Germania va trimite avioane de luptă în România pentru a sprijini NATO. Primii soldaţi germani ar urma să plece joi
CITEȘTE ȘI Reuters: Germania va trimite avioane de luptă în România pentru a sprijini NATO. Primii soldaţi germani ar urma să plece joi

Ministerul german al Apărării declarase în august că este puţin probabil ca desfăşurarea unităţilor Patriot să se extindă dincolo de sfârşitul acestui an, deoarece sistemele Patriot fie vor fi necesare pentru a fi folosite de forţa de reacţie rapidă a NATO în 2024, fie vor trebui să fie supuse unor lucrări de întreţinere.

"Sunt foarte bucuros de primirea prietenoasă şi de aprecierea pe care soldaţii noştri din Zamosc au primit-o din partea armatei poloneze şi a oamenilor care locuiesc acolo", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Relaţiile dintre Germania şi partidul naţionalist polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) au fost tensionate din cauza mai multor subiecte - de la livrările de arme către Kiev până la un acord UE privind migraţia respins de Varşovia.

Polonia pare să se îndrepte spre o schimbare de guvern după alegerile din 15 octombrie, în care PiS a obţinut cele mai multe locuri în camera inferioară a parlamentului, dar nu a reuşit să obţină majoritatea. Toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a forma o coaliţie cu acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.