Germania, care s-a angajat să suspende exporturile de arme către Arabia Saudită după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a comunicat sâmbătă că se aşteaptă ca Uniunea Europeană să aibă o poziţie comună privind limitarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am căzut de acord că atunci când vom avea mai multă claritate, vom încerca să găsim o soluţie unitară europeană sau reacţie din partea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, făcând referire la vânzarea de arme către regat.

Declaraţiile au fost făcute la o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, preşedintele rus, Vladimir Putin şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la sfârşitul unui summit privind situaţia din Siria.

Macron a declarat că orice decizie s-ar lua, inclusiv impunerea unor sancţiuni, trebuie luată la un nivel european, pentru a exista coordonare.

Merkel a promis anterior că va opri toate exporturile de arme ale Germaniei către Arabia Saudită pentru când asasinatul va fi explicat. Macron a declarat că i-a transmis prinţului Mohammed al Arabiei Saudite că Franţa şi partenerii săi ar putea lua măsuri împotriva celor responsabili de asasinat.

Franţa, alături de SUA şi Marea Britanie, este printre principalii furnizori de arme către Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf.

Erdogan a declarat sâmbătă că le-a transmis informaţii privind asasinatul celorlalţi lideri.

Procurorii turci au pregătit o cerere de extrădare pentru cei 18 suspecţi din Arabia Saudită. Erdogan a declarat că cererea va fi transmisă Arabiei Saudite prin Ministerul Justiţiei din Turcia.

Riadul i-a arestat anterior pe cei 18 ca parte din investigaţia sa. Printre ei se află şi o echipă de 15 agenţi de securitate despre care Turcia susţine că a ajuns la Istanbul cu câteva ore înainte să coordoneze asasinatul.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a declarat sâmbătă că cei responsabili de asasinat vor fi puşi sub acuzare în ţară iar investigaţia va fi de lungă durată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.