Ministrul german al Finanţelor Christian Lindner se declară ”deschis” ideei folosirii capitalurilor Băncii centrale a Rusiei blocate în cadrul sancţiunilor impuse de Occident Moscovei, în vederea reconstrucţiei Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt deschis unei discuţii la nivel internaţional privind confiscarea capitalurilor Băncii centrale ruse”, a anunţat într-o conferinţă de presă Christian Lindner.

El răspundea astfel unei întrebări despre oportunitatea folosirii activelor vizate în sancţiunile impuse Rusiei în reconstrucţia Ucrainei.

”Îmi pot imagina acest lucru din punct de vedere politic, în cazul în care acest lucru este dorit”, a precizat el.

În ceea ce priveşte bunurle blocate ale persoanelor private şi întreprinderilor, situaţia este mai complicată, deoarece exproprierile sunt supuse unor ”norme de drept de care nu putem ţine cont la nivel politic”, a subliniat el.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel s-a pronunţat săptămâna trecută în favoarea unei confiscări a activelor ruseşti blocate în UE cu scopul de a fi făcute ”disponibile” în vederea reconstrucţiei Ucrainei.

”Personal, eu sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm averile, ci să facem posibilă confiscarea acestora, cu scopul de a le face disponibile ţării care se reconstruieşte”, a declarat Charles Michel agenţiei ucrainene de presă Interfax.

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului, la sfârşitul lui aprilie, să-i dea posibilitatea să confişte averile oligarhilor ruşi blocate în Europa, cu scopul de a le folosi în benefciul Ucrainei.

Canada se află pe aceeaşi linie.

Un aviz a fost solicitat Serviciului Juridic al Consiliului European cu privire la fezabilitatea unei asemenea măsuri, pentru că ”există 27 de sisteme juridice în UE, iar în numeroase state membre UE este necesară hotărârea unui tribunal”, anunţa Charles Michel.

”Acesta este un proces dificil şi îndelungat”, a recunoscut preşedintele Consiliului Europan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.