Ambasada Germaniei de la Beijing a lansat marţi dimineaţă acuzaţii dure la adresa autorităţilor chineze, după ce instituţii mass-media apropiate regimului au publicat înregistrări video cu medicii occidentali care l-au vizitat pe disidentul Liu Xiaobo, laureat în 2010 al premiului Nobel pentru Pace, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile chineze au filmat vizita împotriva dorinţelor medicului german Markus Buchler.

Diplomaţii acuză că nu medicii, ci serviciile secrete chineze iau decizii cu privire la tratamentul disidentului, eliberat din închisoare ”pe motive de compasiune”, după diagnosticarea sa cu cancer hepatic terminal în China.

În urma presiunii internaţionale, autorităţile chineze au permis unui medic american şi unui german să-l examineze pe disident într-un spital din localitatea nord-estică Shenyang.

Medicii Markus Buchler şi Joseph M. Herman au decis, în urma examinării, că disidentul poate să călătorească în străinătate pentru îngrijire paliativă, în ciuda opiniei experţilor medicali chinezi, care au declarat anterior că acesta este mult prea bolnav pentru a pleca din China.

Într-o înregistrare publicată duminică de presa apropiată de guvernanţii chinezi, cei doi medici occidentali apar la marginea patului lui Liu Xiaobo, alături soţia Liu Xia, precum şi de mai mulţi medici şi asistente din China.

Buchler declară în primul videoclip că medicii chinezi sunt extrem de hotărâţi să-l trateze pe Liu.

”Nu cred că putem să facem mai multe din punct de vedere medical decât dvs”, a declarat medicul german în a doua înregistrare publicată de Global Times.

Unii susţin că cele două înregistrări video au fost editate, pentru ca medicii chinezi să apară într-o imagine pozitivă şi pentru a susţine argumentul autorităţilor de la Beijing.

Ambasada germană a acuzat că cele două înregistrări reprezintă o încălcare a confidenţialităţii medic-pacient şi au fost scurse în mod selectiv către anumite instutuţii de presă apropiate de Partidul Comunist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.