Alice Weidel, co-liderul Alternativei pentru Germania (AfD), grupare de extremă-dreapta, a acuzat presa vineri că încearcă să o discrediteze, după ce au apărut informaţii privind donaţii nejustificate către partidul său, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AfD, cel mai mare partid de opoziţie din Germania, a avut rezultate slabe în două alegeri regionale luna trecută şi a suferit după ce o investigaţie jurnalistică a susţinut că partidul local al lui Weidel a primit 130.000 de euro de la o firmă elveţiană în 2017.

De asemenea, Weidel ar fi primit 150.000 de euro de la o fundaţie belgiană, care s-a dovedit ulterior a fi olandeză. AfD a returnat ambele sume în urma îngrijorărilor privind transparenţa privind finanţările.

Donaţiile cetăţenilor non-germani care locuiesc în afara UE sunt ilegale în Germania iar toate cadourile de peste 50.000 de euro trebuie declarate la un registru parlamentar, lucruri pe care AfD nu le-a făcut nici pentru donaţia din Elveţia, nici pentru cea din Olanda.

Weidel a criticat comportamentul presei.

„Am auzit doar din presă de acuzaţiile împotriva mea privind posibile donaţii ilegale. Nu au nicio bază şi reprezintă o încercare de a mă discredita personal şi politic”, a declarat ea.

Weidel nu a precizat care detalii din rapoartele din presă le contestă dar a adăugat că nu va mai face declaraţii în timpul investigaţiei procurorilor.

Procurorii au cerut să îi fie ridicată imunitatea parlamentară lui Weidel, un indiciu că doresc să efectueze o evaluare preliminară în acest caz. Alexander Gauland, celălalt co-lider, a susţinut-o pe Weidel până acum, dar şeful partidului din landul său, Baden-Wuerttemberg a declarat pentru Frankfurter Allgeneine că ea ar trebui să demisioneze dacă donaţiile au fost într-adevăr ilegale.

AfD organizează un congres în acest weekend pentru a-şi alege candidaţii pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, după ce partidul a reuşit să câştige 13% din voturi pentru alegerile parlamentare din Germania anul trecut.

Partidul nu a făcut progrese semnificativ în alegerile din Bavaria şi Hessen în octombrie, ambele fiind marcate de susţinerea mărită pentru Partidul Verzilor (pro-imigraţie).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.