Guvernul de coaliţie al Germaniei a inclus miercuri Georgia şi Republica Moldova pe lista ţărilor de origine sigure, în încercarea de a reduce cererile de azil din aceste state, care sunt aproape întotdeauna respinse, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul defineşte ţările de origine sigure ca fiind cele în care, în general, nu există teama de urmărire penală din partea statului şi în care statul îşi protejează cetăţenii.

Prin măsura referitoare la Moldova şi Georgia, cererile de azil din aceste ţări ar putea fi procesate mai repede şi ar putea duce la deportări mai rapide pentru solicitanţii respinşi.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, 99,9% din cererile din cele două ţări au fost respinse în 2022 şi în prima jumătate a anului 2023. Împreună, ele reprezintă mai mult de o zecime din toate cererile respinse. Aproximativ 8.865 de georgieni şi 5.218 persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Germania anul trecut.

Astfel, cabinetul de la Berlin a adoptat miercuri un proiect de lege elaborat de ministrul de interne Nancy Faeser, ca parte a unei serii de măsuri convenite la Schloss Meseberg, un castel din afara Berlinului, unde guvernul s-a retras pentru două zile pentru consultări şi discuţii.



Grupul pentru drepturile refugiaţilor Pro Asyl a criticat demersul guvernului privind Georgia şi Moldova, spunând că ignoră faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste din ambele ţări, ameninţând securitatea. Pro Asyl a subliniat, de asemenea, ceea ce a calificat drept regres în ceea ce priveşte statul de drept şi drepturile LGBTIQ+ în Georgia, precum şi problema libertăţii presei în Moldova.

Georgia a adoptat legi împotriva discriminării şi a crimelor motivate de ură, dar grupurile pentru drepturile persoanelor LGBT+ afirmă că nu există o protecţie adecvată din partea instituţiilor de aplicare a legii, iar homofobia rămâne larg răspândită în această ţară din Caucazul de Sud conservatoare din punct de vedere social.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a încercat în acest an să faciliteze obţinerea rezidenţei germane de către migranţii calificaţi, în încercarea de a atenua deficitul cronic de forţă de muncă. Dar migraţia rămâne o problemă cu încărcătură politică şi a alimentat ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care are sondaje de opinie mai favorabile decât majoritatea partidelor principale şi care este pe cale să obţină victorii în viitoarele alegeri la nivel de land.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.