Douăzeci şi cinci de presupuşi membri şi susţinători ai unei grupări teroriste de extremă dreapta, suspectată că punea la cale o lovitură de stat, au fost reţinuţi miercuri în zori în urma unor raiduri care au avut loc în toată Germania, a anunţat Biroul procurorului federal, citat de Reuters şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 3.000 de agenţi de poliţie şi forţe de securitate din 11 landuri germane au participat la acţiunea de miercuri dimineaţă.

Presa germană scrie că grupul, format din figuri de extremă dreapta şi foşti militari, plănuia să ia cu asalt clădirea Parlamentului, Reichstag-ul, şi să preia puterea.

Suspecţii au fost arestaţi în landurile germane Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hessa, Saxonia Inferioară, Saxonia, Turingia, dar şi în Austria şi Italia, a precizat Biroul procurorului general al Germaniei. 

Un militar activ şi mai mulţi rezervişti se numără printre cei anchetaţi, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al serviciului de informaţii militare (BAMAD). Militarul activ este membru al Comandamentului Forţelor Speciale, a precizat BAMAD.

Suspecţii sunt acuzaţi că se pregăteau, încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2021, să desfăşoare acţiuni în scopul răsturnării puterii de la Berlin. Aceste acţiuni au inclus procurarea de echipamente, recrutarea de noi membri şi organizarea de lecţii de tir. În centrul eforturilor de recrutare se aflau în principal membri ai armatei şi ofiţeri de poliţie, a precizat Biroul procurorului general.

BAMAD, serviciul de informaţii al armatei germane, a declarat că a colaborat cu procurorii în cadrul anchetei şi a făcut schimb de informaţii cu serviciul naţional de informaţii şi cu anchetatorii federali în perioada premergătoare raidurilor de miercuri.

PRINŢUL HEINRICH AL 13-LEA ŞI AL DOILEA REICH

BBC scrie că un cetăţean german de 71 de ani, autointitulat prinţ şi supranumit Heinrich al XIII-lea, ar fi fost în centrul acestor planuri de răsturnare a puterii. Potrivit procurorilor federali, acesta este unul dintre cei doi presupuşi lideri ai reţelei.

Printre complotişti s-ar număra membri ai mişcării extremiste Reichsbürger (Cetăţeni ai Reichului), care se află de mult timp în vizorul poliţiei germane din cauza atacurilor violente şi a teoriilor conspiraţioniste şi rasiste pe care le propagă. Aceştia refuză să recunoască statul german modern.

Complotiştii îşi stabiliseră deja planurile de a conduce Germania, a declarat Biroul procurorului federal. Membrii reţelei erau încredinţaţi că îşi puteau realiza obiectivele doar prin "mijloace militare şi violenţă împotriva reprezentanţilor statului", iar acest lucru includea şi comiterea de asasinate.

Postul public de televiziune ZDF a relatat că un fost membru de extremă dreapta din Bundestag, camera inferioară a parlamentului, făcea parte, de asemenea, din acest complot şi era pregătit să fie instalat în funcţia de ministru al justiţiei, "prinţul Heinrich" urmând să fie lider.

Se presupune că aproximativ 50 de bărbaţi şi femei ar fi făcut parte din acest grup, care ar fi complotat pentru a răsturna republica şi a o înlocui cu un nou stat, după modelul Germaniei din 1871 - un imperiu numit Al Doilea Reich.

"Nu avem încă un nume pentru acest grup", a precizat o purtătoare de cuvânt a Biroului procurorului federal.

Potrivit agenţiei germane dpa, raiduri au avut loc în mare parte din ţară, iar două persoane au fost arestate în Austria şi Italia.

Persoanele reţinute urmează să fie interogate în cursul zilei.

Ministrul justiţiei, Marco Buschmann, a scris pe Twitter că a avut loc o operaţiune antiteroristă majoră şi că suspiciunile sunt că "a fost planificat un atac armat asupra organelor constituţionale".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.